field_kentriki_fotografia
Aναλυτές για Μυτιληναίος: Έτος ρεκόρ το 2021 – «Απογείωση» το 2022

Ισχυρά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα εξαμήνου της Μυτιληναίος, αναφέροντας πως οι τομείς της μεταλλουργίας και SES σημείωσαν αξιοσημείωτες επιδόσεις. Την ίδια στιγμή οι αναλυτές εκτιμούν πως από το τρίτο τρίμηνο του έτους και ύστερα αναμένεται περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, ενώ το 2022 αναμένουν «απογείωση» (take - off) στους δείκτες της εισηγμένης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η μεταλλουργία, ωθούμενη από την αύξηση των τιμών αλουμινίου σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους και ο Τομέας SES από την επανεκκίνηση έργων που είχαν επηρεαστεί την προηγούμενη χρονιά από την πανδημία, είναι δύο τομείς με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο.

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή των θερμικών μονάδων του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου ήταν μειωμένη εξαιτίας της προγραμματισμένης τρίμηνης συντήρησης του σταθμού της Korinthos Power για το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου.

Για το 2022 οι αναλυτές αναμένουν διπλασιασμό των κερδών συγκριτικά με τα επίπεδα του 2020, από 129 εκατ.ευρώ στα 260 εκατ.ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση κομβικός είναι ο ρόλος της εκκίνησης του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) 826 ΜW στο τέλος του 2021, η αυξημένη παραγωγή αλουμινίου, το ισχυρό περιβάλλον τιμών και η ωρίμανση του portfolio φωτοβολταϊκών έργων.

Υπενθυμίζεται πως η Μυτιληναίος ανακοίνωσε στο εξάμηνο κύκλο εργασιών 994 εκατ.ευρώ έναντι 927 εκατ.ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 7%, τα EBITDA έφτασαν στα 156 εκατ.ευρώ έναντι 145 εκατ.ευρώ το 2020. Σε περίπτωση που εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων η αύξηση του EBITDA θα αυξάνονταν κατά 29% στα 161 εκατ.ευρώ. Παρατίθενται ενδεικτικά τα βασικά σημεία των εκθέσεων των αναλυτών.

NBG


H ισχυρή κερδοφορία της εταιρείας οδήγησε την NBG σε τιμή στόχο της μετοχής της εταιρείας στα 19,9 ευρώ. Σύμφωνα με τον αναλυτή η εταιρεία αναμένεται να αυξήσει τα μερίδιά της στην εγχώρια αγορά και να κυριαρχήσει σε αυτήν. Επίσης, επισημαίνεται πως η Μυτιληναίος θα μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και στο εξωτερικό, αφού καταγράφεται θετική αλλαγή στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Axia


H Axia από τη μεριά της εκτιμά πως η αύξηση του EBITDA οφείλεται στις υψηλότερες τιμές που επιτεύχθηκαν στους τομείς της μεταλλουργίας, αλλά και λόγω της ανάκαμψης της κερδοφορίας του SES μετά την εκτέλεση διεθνών έργων. Οι χαμηλότερες επιδόσεις στο φυσικό αέριο οφείλονται στους χαμηλότερους όγκους παραγωγής. Η εταιρεία σημειώνει πως ο κ.Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε πως εξετάζει νέα επένδυση στο τμήμα της μεταλλουργίας, με στόχο την αύξηση της ανακυκλωμένης παραγωγής αλουμινίου κατά c60kMT

Πειραιώς


Ο αναλυτής επισημαίνει πως οι χαμηλές επιδόσεις στον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου εξισορροπήθηκαν από τα καλά αποτελέσματα των κλάδων της Μεταλλουργίας και των SEDS. Η Piraeus Securities αναφέρει επίσης πως η Mυτιληναίος εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία το πρώτη της «πράσινο» ομόλογο, αντλώντας 500 εκατ.ευρώ με επιτόκιο 2,25% και λήξη το 2026, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο το προφίλ της εταιρείας.

Βeta


Σύμφωνα με την Beta η εταιρεία είχε ένα θετικό πρώτο εξάμηνο, ενώ τονίζει πως οι προοπτικές για το 2022 είναι πολύ θετικές. Η αύξηση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας οφείλεται στη σημαντική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στο τμήμα βιώσιμων εφαρμοσμένων λύσεων (αύξηση 137% το β’τρίμηνο του 2020) και της σημαντικής απόδοσης της μονάδας μεταλλουργίας.

Optima


Η Optima διατηρεί θετικό outlook για την τιμή της μετοχής, δίνοντας τιμή στόχο στα 15,04 ευρώ. Επίσης τονίζει πως οι προοπτικές της Μυτιληναίος για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είναι θετικές, εξαιτίας των τιμών των μετάλλων, που αναμένεται να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα οικονομικά της μεγέθη.

Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 παραμένουν θετικές, κυρίως λόγω των ισχυρών τιμών των μετάλλων, που σταδιακά θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στα μεγέθη της εταιρείας, αναφέροντας ότι το υψηλότερο ετήσιο EBITDA σε σύγκριση με τα 315 εκατ. ευρώ του περασμένου έτους είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Pantelakis


H εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ασφάλιστρα για το αλουμίνιο που είναι πολύ υψηλά, εξαιτίας της ζήτησης και της προσφοράς στην αγορά. Η εταιρεία τηρεί στάση αναμονής για την Μυτιληναίος έως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προκειμένου να μπορέσει να προβεί σε εκτίμηση για τον αντίκτυπο των κερδών για το 2022.

Alpha


H Alpha σημειώνει πως τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος ήταν σύμφωνα με όσα είχε προβλέψει, ενώ αναφέρεται και στη συμφωνία με τη ΔΕΗ, λέγοντας πως όπως αναφέρθηκε στο conference call δεν υπάρχει προπληρωμή. Τέλος, αναφέρει πως η έκρηξη της ζήτησης από την Κίνα για αλουμίνιο, σε συνδυασμό με το ότι η προσφορά δεν έχει αυξηθεί, οδηγεί τα premiums και τις τιμές LME σε υψηλά.