Ανακάμπτει η ισπανική οικονομία

Ανακάμπτει η ισπανική οικονομία

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ισπανίας ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι φαίνεται ότι θα δυσκολευθεί να μετατρέψει την ανάκαμψη σε ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,8% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 1% το δεύτερο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία INE.

Ωστόσο, η μείωση των μισθών, η ανασφάλεια στο χώρο της εργασίας και το ποσοστό ανεργίας, που ανέρχεται στο 21%, συνεχίζουν να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για πολλές οικογένειες. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, καταγράφει μέτρια μόνο άνοδο στις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα του συνεχίζει να βρίσκεται μακριά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ύστερα από χρόνια περικοπών στις δαπάνες και σκανδάλων διαφθοράς.

Η ισπανική οικονομία έχει ανακάμψει από την ύφεση από τα μέσα του 2013 χάρη στην αύξηση των εξαγωγών και στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών που συνδέεται με την μείωση της ανεργίας.

Στην κυβέρνηση του Ραχόι πιστώνεται το γεγονός ότι βοήθησε να περιοριστούν οι απώλειες θέσεων απασχόλησης μέσω της εργασιακής μεταρρύθμισης που έδωσε στις επιχειρήσεις μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων σε ό,τι αφορά τους μισθούς. Η μεταρρύθμιση, ωστόσο, δεν κατάφερε να περιορίσει κρούσματα κατάχρησης συμβάσεων ορισμένου χρόνου από την πλευρά των εργοδοτών. Σύμφωνα με οικονομολόγους, αυξάνεται το χάσμα ανάμεσα στους υψηλόμισθους και τους χαμηλόμισθους Ισπανούς.

Η άνοδος νέων κομμάτων στην Ισπανία, από τους αριστερούς Podemos έως τους Ciudadanos που έχουν μια πολιτική φιλική προς την αγορά, επίσης αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση για τον Ραχόι, και έχει καταστήσει τα εκλογικά αποτελέσματα ακόμα πιο απρόβλεπτα.

Ωστόσο οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η αβεβαιότητα αυτή στο τέλος να είναι προς όφελος του Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κάρλος Μπαρέρα, καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα, είπε ότι οι τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι καθοριστικές.

«Το μεγάλο δίλημμα θα είναι τι είναι αυτό που σε εμπνέει περισσότερο ως ψηφοφόρο: η αίσθηση ασφάλειας ή η αίσθηση ενθουσιασμού», σχολίασε ο Μπαρέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ