Αμετάβλητο στο 11% το επιτόκιο από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Αμετάβλητο στο 11% το επιτόκιο από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στην τελευταία συνεδρίασή της για τη νομισματική πολιτική την Παρασκευή, σε μια κίνηση αρκετά αναμενόμενη, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το CNBC, η τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 11%, επικαλούμενη "αυξανόμενους κινδύνους του πληθωρισμού, ενώ οι κίνδυνοι της οικονομικής ύφεσης παραμένουν". 

Η τράπεζα ανακοίνωσε πως όσο υποχωρούν οι κίνδυνοι του πληθωρισμού «θα συνεχίσει να μειώνει το βασικό επιτόκιο, κάτι που θα αποφασιστεί σε κάποια απ' τις προσεχείς συνεδριάσεις του ΔΣ».

Το ρούβλι υποχώρησε έναντι του δολαρίου σημαντικά φτάνοντας στην τιμή των 69,73 δολαρίων πριν την απόφαση της τράπεζας, ενώ μετά την απόφαση κατέγραψε ισχυρότερες απώλειες στα 69,84 δολάρια.

Πριν από ένα χρόνο, η Κεντρική Τράπεζα προκάλεσε έκπληξη στις αγορές καθώς αύξησε τα επιτόκια στο 17% από το 10,5%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και τη ραγδαία υποτίμηση του ρουβλίου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,8% φέτος, με το ρούβλι να υποχωρεί τη Δευτέρα στο χαμηλό των 69 δολαρίων για πρώτη φορά μετά το Σεπτέμβριο, εν μέσω των πτωτικών τιμών του πετρελαίου και σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις με τη Δύση για το θέμα της Συρίας, αλλά και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί για την Κριμαία.

Η αδυναμία του νομίσματος, οι εκροές κεφαλαίων και η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές πολλών βασικών αγαθών. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε κατά 2,3 εκατ. τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή της χώρας.