Άδ. Γεωργιάδης: Σούπερ μάρκετ προχώρησε σε ανατιμήσεις προϊόντων εν μέσω lockdown

Άδ. Γεωργιάδης: Σούπερ μάρκετ προχώρησε σε ανατιμήσεις προϊόντων εν μέσω lockdown

Αυξήσεις σε προϊόντα εν όψει του lockdown παρατηρήθηκαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή σχετικής τροπολογίας στη Βουλή για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ανάπτυξης μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ (της οποίας δεν ανέφερε την επωνυμία) προχώρησε σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής λίγο πριν το lockdown και μολονότι τόνισε ότι είναι υπερ της ελεύθερης αγοράς, όταν πολλά καταστήματα είναι κλειστά λόγω της τότε «δεν μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερη αγορά».

Συνεπώς με νέα διάταξη που θα ψηφιστεί αργότερα σήμερα νομοθετείται ότι έως την 28η.Φεβρουαρίου 2021 τα καταστήματα δεν θα μπορούν να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα σε τιμές που διαμορφώνουν κέρδος μεγαλύτερο από αυτό που τους πρόσφεραν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια, εάν τον Σεπτέμβριο μια εταιρεία είχε για παράδειγμα κέρδος 20%, τότε εν μέσω lockdown δεν θα μπορεί να έχει παραπάνω από 20%. Εάν, μάλιστα, πιαστεί στην τσιμπίδα των ελεγκτών τότε θα επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.

«Θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδος και όχι ζημιές. Το κέρδος όμως δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν υπο φυσιολογικές συνθήκες. Κανείς δεν μπορεί να παίξει με την συμφορά του ελληνικού λαού. Η συντριπτική πλειοψηφία των super market έχουν δείξει συνέπεια. Μόνο μια αλυσίδα προχώρησε σε αυξήσεις. Πλέον όλοι πρέπει να ξέρουν ότι παρακολουθούμε το θέμα και έχουμε το εργαλείο επιβολής προστίμων», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για μια μεγάλη επένδυση στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, τον φάκελο της οποίας επεξεργάζεται η Enterprise Greece.