ΑΑΔΕ: Επιστροφή 93 εκατ. ευρώ σε 130.000 φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει IBAN 
Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος

ΑΑΔΕ: Επιστροφή 93 εκατ. ευρώ σε 130.000 φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει IBAN 

Ύψους 93 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που θα επιστραφεί σε 130.000 φορολογούμενους οι οποίοι ωστόσο αναζητούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς είτε δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ή το έχουν δηλώσει λάθος με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Εφορία να τους επιστρέψει τα χρήματα. Παρόλο που η ΑΑΔΕ τους έχει καλέσει επανειλημμένως με email και με μηνύματα στον λογαριασμό τους στο myAADE προκειμένου να δηλώσουν άμεσα το ΙΒΑΝ και να πιστωθούν την επιστροφή, δεν έλαβε καμιά ανταπόκριση.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στους 92.000 φορολογούμενους προστέθηκαν άλλοι 38.000 συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών, οι οποίοι εμπίπτουν στο μέτρο της αυτόματης προσυμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 130.000 φορολογούμενους που ψάχνει συνολικά η ΑΑΔΕ οι 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν λαμβάνειν 16 εκατ. ευρώ και 3.000 είναι οι επιχειρήσεις που δικαιούνται 77 εκατ. ευρώ.

Με βάση το πρόγραμμα που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ, οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται σε εβδομαδιαία βάση εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Επιπλέον, πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE από όλους τους φορολογούμενους, διαφορετικά δεν προχωράει η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Μάλιστα μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp» οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την ΑΑΔΕ.

Μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί 925.241 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων το 25% είναι πιστωτικές. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή έχει συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογούμενων με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Ειδικότερα σε 162.127  φορολογούμενους χωρίς καμία οφειλή έχουν επιστραφεί άμεσα 34 εκατ. ευρώ ενώ για 56.371 υπόχρεους πραγματοποιήθηκαν κεντρικοί συμψηφισμοί με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε Περισσότερα