Ζεστό χρήμα 3 δισ. για να αποσοβηθεί η βύθιση της οικονομίας

Ζεστό χρήμα 3 δισ. για να αποσοβηθεί η βύθιση της οικονομίας

Είτε πιστεύει κάποιος στην αναγκαιότητα του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία είτε όχι, οφείλει να αποδεχτεί ότι σε έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που ζούμε, άλλη λύση από το να ρίξει το κράτος χρήμα στην αγορά δεν υπάρχει. Στην κυβέρνηση το έχουν αντιληφθεί και προετοιμάζονται να.. υπερθεματίσουν.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα διοχετευτεί «ζεστό χρήμα» της τάξεως των 3 δις. ευρώ χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό το ποσό να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Δάνεια που θα «κουρεύονται» από την πρώτη στιγμή κατά 50%, επιδοτήσεις για τα στεγαστικά δάνεια που θα φτάνουν και στο 90% της δόσης, δύο επιπλέον επιδόματα ανεργίας στους ανέργους και αποζημιώσεις 534 ευρώ σε όσους εργαζόμενους υποχρεωθούν να μπουν σε καθεστώς αναστολής συνθέτουν το «πακέτο» τόνωσης της ρευστότητας που θα πέσει στην αγορά πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Πώς προκύπτει το ποσό των τριών δις. ευρώ, το οποίο φτάνει πλέον να αντιστοιχεί σε πάνω από 1,5% του ΑΕΠ;

1.  900 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μετά τα μέσα Νοεμβρίου ενώ το κριτήριο θα είναι η μείωση εσόδων στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Για να υπάρξει ένεση ρευστότητας, η μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 205 εκτός και αν η επιχείρηση (ή το γραφείο του επαγγελματία) έχει κλείσει με κρατική εντολή οπότε δεν θα απαιτείται ούτε αυτή η μεταβολή. Η 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα έχει πολλές «καινοτομίες». Πρώτον, το 50% θα δίδεται ως επιδότηση και δεν θα επιστρέφεται. Όσο για υπόλοιπο 50% θα καταβάλλεται σε 40 δόσεις (με τόκο μόλις 0,9%) με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, τον Ιανουάριο του 2022. Δεύτερον, θα επιδοτούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ακόμη και αν δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή ή δεν απασχολούν προσωπικό. Και τρίτον, θα μπορούν να ενισχυθούν ακόμη και επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέσα στο 2020. Στους ελεύθερους επαγγελματίες θα δίδονται κατ΄ ελάχιστο 1000 ευρώ αν πλήττονται και 2000 ευρώ αν έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

2.  750 εκατ. ευρώ θα είναι η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ποσό θα μοιραστεί με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις με μόνη διαφορά ότι θα λαμβάνεται υπόψη και η μεταβολή των εσόδων τον Νοέμβριο ώστε το χρήμα να φτάσει κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά αυτές τις ημέρες.

3.  Τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε όσους αιτήθηκαν επιδότησης για το στεγαστικό τους δάνειο μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ. Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι αιτήσεις είναι 160.000. Οι καταβολές των επιδοτήσεων –μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων- θα γίνουν από το τέλος αυτού του μήνα ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δοθούν επιδοτήσεις τριών μηνών μαζί (από τους συνολικά 9 μήνες που διαρκεί το πρόγραμμα).

4. Στα 300 εκατ. ευρώ θα φτάσει το κονδύλι που θα εισπράξουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι άνεργοι για τα δύο επιπλέον επιδόματα ανεργίας που θα δοθούν σε όσους θα έχαναν το επίδομα ανεργίας μέσα στην περίοδο επιβολής των νέων περιοριστικών μέτρων.

5. 500 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής. Στον καθένα θα αντιστοιχούν τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Προφανώς, αν υπάρξει επέκταση των περιοριστικών μέτρων, το κονδύλι θα είναι μεγαλύτερο.

6. Το νέο επίδομα θέρμανσης θα μοιράσει 90 εκατ. ευρώ πιθανότατα μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.