Yeni Safak: Τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας βγαίνει στη Μεσόγειο

Yeni Safak: Τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας βγαίνει στη Μεσόγειο

Το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο με την ονομασία «Kanuni», που αγόρασε προ μηνών η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει απόπλου στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια της Αττάλειας, απέναντι από την Κύπρο και λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊο, το πλήρωμά του έχει τεθεί προληπτικά σε καραντίνα και παραμένει στο σκάφος.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο και υπενθυμίζεται πως το «Kanuni», που σημαίνει «Νομοθέτης» αναφέρεται στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και είναι το τρίτο γεωτρητικό σκάφος της Τουρκίας, μετά το «Yavuz» και το «Fatih».

Το πλοίο φέρεται να έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος βυθού 11.400 μέτρων και μπορεί να κάνει γεώτρηση βάθους 3.000 μέτρων. Αγοράστηκε για 37,5 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μέχρι το 2015 το πλοίο επιχειρούσε για λογαριασμό της εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας. Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο με πρώην ονομασία «Sertao» και έτος ναυπήγησης το 2012.

Το δημοσίευμα παραθέτει παλαιότερες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ που είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι το νέο γεωτρύπανο επρόκειτο να διενεργήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.