Ξεπερνούν τους 5.000 οι νοσηλευόμενοι - 100 διασωληνώσεις καθημερινά

Ξεπερνούν τους 5.000 οι νοσηλευόμενοι - 100 διασωληνώσεις καθημερινά

Αμείωτη παραμένει η πίεση που ασκείται λόγω της πανδημίας στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται να έχει ξεπεράσει πλέον το φράγμα των 5.000, καθώς καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότερες από 500 εισαγωγές, με τις μισές περίπου να αφορούν στο Λεκανοπέδιο. Ασφυκτική η κατάσταση και στις ΜΕΘ, όπου καθημερινά εισάγονται για νοσηλεία περισσότεροι από 100 ασθενείς, με τον συνολικό τους αριθμό να αγγίζει πανελλαδικά τους 700.

Υπενθυμίζεται πως μόνο το περασμένο 24ωρο έγιναν 543 νέες εισαγωγές ασθενών, με τις 265 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής. 

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», επιβεβαίωσε τη δραματική κατάσταση.

«Είναι δύσκολα, έχουμε πολλές εισαγωγές και νοσηλευόμενους ακόμα και σε κοινές κλινές. Οι νοσηλευόμενοι έφθασαν τους 5.000, ενώ και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός. Υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι που περιμένουν να μεταφερθούν. Κάνουμε γρήγορη διακίνηση άλλα όταν έχεις 100 νέες διασωληνώσεις δεν αντέχει το σύστημα να τους βάλει όλους σε ΜΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Αντέξαμε και στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά αν συνεχίσουμε να έχουμε 100 διασωληνωμένους, θα έχουμε ανθρώπους που θα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», πρόσθεσε.

Η κ. Γκάγκα, είπε ότι αν όλοι προσέξουμε τα πράγματα μπορεί εύκολα να βελτιωθούν παρά την κούραση και το θυμό των πολιτών. Μάλιστα είπε ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται σε οικογένειες, καθώς παρατηρείται μεγάλη διασπορά σε εσωτερικούς χώρους και σπίτια.

Β. Κοντοζαμάνης: Οι εισαγωγές είναι σε υψηλό επίπεδο αλλά σταθεροποιούνται

Υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο αντιμετωπίζεται επιτυχώς, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, γνωστοποιώντας ότι υπάρχει σχέδιο για ό,τι προκύψει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής και άλλων νοσοκομείων σε αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19 αλλά και για περεταίρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός τόνισε πως οι εισαγωγές είναι σε υψηλό επίπεδο ωστόσο δείχνουν ότι σταθεροποιούνται, ενώ σημείωσε ότι βρισκόμαστε στη κορύφωση του τρίτου κύματος και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, ωστόσο η κατάσταση στη συνέχεια θα εξισορροπήσει.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το ΕΣΥ δεν έχει γίνει αποκλειστικά Covid όπως κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η ΝΔ έχει προχωρήσει σε προσλήψεις 2574 γιατρών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του είχε προσλάβει 2700 γιατρούς. Επίσης όπως είπε, έχουν προσληφθεί 8.000 άτομα σε ειδικότητες  επικουρικού προσωπικού.

Σχετικά με τα τεστ που θα προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία, τόνισε ότι είμαστε σε διαδικασία προμήθειας.

Αθ. Εξαδάκτυλος: Ανάγκη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επεσήμανε την ανάγκη για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου το σύστημα υγείας να αντέξει, εφόσον απαιτηθεί σε μια μακράς διάρκεια μάχη με την αρρώστια.

«Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα τα όποια πρέπει να γίνουν,ελπίζω να γίνουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μάχη μακράς διάρκειας. Άλλο είναι το επεισόδιο τριών ημερών και άλλο είναι η μάχη των τεσσάρων ετών ή ο εκατονταετής πόλεμος. Είναι διαφορετικά μεγέθη, απαιτούν διαφορετική προετοιμασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χ. Γώγος ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία» πρόσθεσε.