Ξεπερνούν τις 8.000 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική - Ασφυκτική η κατάσταση στο ΕΣΥ

Ξεπερνούν τις 8.000 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική - Ασφυκτική η κατάσταση στο ΕΣΥ

Με περισσότερες από 1.579 εισαγωγές στα νοσοκομεία από τις αρχές Μαρτίου και με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, ξεπερνώντας τις 2.000 ημερησίως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού, με τις αρχές να ρίχνουν στην «μάχη» όλες τις διαθέσιμες εφεδρείες.

Ταυτόχρονα, η Αττική εξακολουθεί να παραμένει στο «μάτι» του κυκλώνα, με τα ενεργά κρούσματα να σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση ξεπερνώντας τις 8.000, ενώ ο αμείωτος ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για σκέψεις χαλάρωσης των μέτρων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας αυξάνεται ημέρα με την ημέρα, με τον ιό να χτυπάει πλέον ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Χαρακτηριστικά, σημειώνεται πως, το ποσοστό των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 40-64 ετών που βρίσκεται διασωληνωμένο ανέρχεται πλέον στο 37%, από το 32% που ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ συνακόλουθα το ποσοστό των ηλικίας άνω των 65 ετών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μειώθηκε από το 66% στο 61,5%.

Η ήδη επιβαρυμένη εικόνα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Λεκανοπεδίου, μάλιστα, αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, καθώς τα 556 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν την Δευτέρα στην Αττική -ημέρα που διενεργούνται λιγότερα διαγνωστικά τεστ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες- θεωρούνται από τους ειδικούς απαγορευτικά για ενδεχόμενη άρση των περιορισμών στις 16 Μάρτίου.

Υπενθυμίζεται πω σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα, 39 νέους θανάτους και 477 διασωληνωμένους, με τον τελευταίο δείκτη να θεωρείται κι ως ο πιο αντιπροσωπευτικός για την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 477 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται με υποστήριξη της αναπνοής τους αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για το 2021, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες ο παραπάνω αριθμός θα αυξηθεί κι άλλο, προσεγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το φράγμα των 500 διασωληνωμένων.

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.813.090 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.764.911 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 46.315 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών και «ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αττικής

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας πιέζει ασφυκτικά το Σύστημα Υγείας. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σημειώθηκαν 14.108 νέα κρούσματα κορoνοϊού, έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 σε εκείνα της Αττικής, οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στους 466, ενώ καταγράφηκαν 254 θάνατοι.

Στην επικράτεια, οι νοσηλευόμενοι χθες άγγιζαν τους 3.647, με το 1/4 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, και Ειδικών Λοιμώξεων.

Ανάλογα, και ίσως και σκληρότερα ακόμη, επιδημιολογικά δεδομένα θα καταγράφονται και τις επόμενες δυο εβδομάδες. Οι ειδικοί αναμένουν την κορύφωση του κύματος το επόμενο δεκαήμερο, υπενθυμίζοντας ότι, όπως και τον περασμένο Απρίλιο και τον Νοέμβριο, η αποκλιμάκωση της επιδημίας θα είναι βραδεία και επώδυνη, ιδίως μέσα στο ΕΣΥ.

Στο Λεκανοπέδιο, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90% με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο μία από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη. Αντίστοιχη εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε.

Αύξηση 30% παρουσίασαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, με τον αριθμό τους να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ (276) το Σάββατο και να σκαρφαλώνει στις 293 έως το μεσημέρι της Κυριακής. 

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης, η οποία θα είναι ακόμα πιο τρανταχτή από ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», προειδοποίησε ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός Κρατικό Νίκαιας, Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το τριήμερο της Αποκριάς, στα μέσα Μαρτίου, είναι πιθανό χρονικό ορόσημο για την αρχή της υποχώρησης του επιδημιολογικού φορτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων για τουλάχιστον μία εβδομάδα, πριν αρχίσει η μείωση. Μετά την υποχώρηση των κρουσμάτων απαιτούνται περίπου ακόμη δύο εβδομάδες για να σταθεροποιηθούν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.