Ξεκίνησε στην Αθήνα το Τρίτο Μεσογειακό Συνέδριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ξεκίνησε στην Αθήνα το Τρίτο Μεσογειακό Συνέδριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη

«Η επίτευξη των στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη απαιτεί εφαρμογή μιας νέας πολιτικής, αλλά και ένα νέο τρόπο σκέψης, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την έναρξη του 3ου Μεσογειακού Συνεδρίου του Δικτύου για Λύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Solutions Network - SDSN).

Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόσθεσε, η επίτευξη των στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η επίτευξή τους «δεν αποτελούν μόνο μία προοπτική εξόδου από την κρίση, αλλά συνθέτουν ένα άλλο υπόδειγμα ανάπτυξης και κατανάλωσης, έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους, τώρα και στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τον χαιρετισμό του, εστίασε στην ανάγκη εμβάθυνσης και ενδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών, τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο, σε σχέση με την επίτευξη των δεκαεπτά στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ατζέντας 2030, αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι αυτή επιτυγχάνει μία ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Επεσήμανε, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο «μεταξύ των πολιτών υπάρχει διάχυτο αίσθημα για ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινωνιών». Όπως είπε, ο λαϊκισμός ή φαινόμενα, όπως η εκλογή Trump στις ΗΠΑ, είναι το σύμπτωμα της κατάστασης. «Δεν είναι ένα αναπόδραστο το ότι θα υπάρχουν χαμένοι στην παγκοσμιοποίηση» είπε, εστιάζοντας στις αδυναμίες και τις ελλείψεις του πολιτικού συστήματος, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ρύθμισης της λειτουργίας των αγορών, προκειμένου να υπάρχει δικαιότερη ανάπτυξη και ανακατανομή του πλούτου.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, τόσο της ΕΕ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς, όπως τόνισε, «αποδεικνύεται η ανικανότητα των ελίτ να συνεχίσουν να κυβερνούν όπως στο παρελθόν».

Επίσης, χαιρετισμό απέστειλε και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ανέφερε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε πώς οι οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πολιτικές θα είναι ενιαίες και δεν θα παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο. Βέβαια, το καίριο ερώτημα παραμένει: τι είδους Ευρώπη θέλουμε;» όπως είπε.

Τόνισε ότι «σήμερα, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι επικεντρωμένο σε δημοσιονομικούς στόχους και δεν ενσωματώνει την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι δεν πρέπει να υπονομεύονται από τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές. Γιατί στην Ελλάδα, το πρόγραμμα που επέλεξαν και εφάρμοσαν, η ΕΕ και οι διεθνείς φορείς, μας απομάκρυνε από τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, παρότι αυτοί είναι η επίσημη και κεντρική πολιτική της ΕΕ».

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στους στόχους και στοχεύει στη διαμόρφωση συνεκτικών πολιτικών σε όλους τους σχετικούς τομείς και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον» είπε, αναγνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα «η περιβαλλοντική πολιτική δεν υπονομεύθηκε μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως από την πολιτική κρίση και το υφιστάμενο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε θέματα κυκλικής οικονομίας και μετάβασης σε νέα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα στοχεύει να περάσει από την εποχή της ταφής απορριμμάτων στην ανάκτηση και ανακύκλωση του 74% των αποβλήτων.

Επίσης, «έχουν ληφθεί μέτρα για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας και ο εθνικός σχεδιασμός βρίσκεται πλέον σε τελική φάση με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, όπου εισάγονται καινοτόμα οικονομικά και κοινωνικά εργαλεία, για την υποστήριξη των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και την ενδυνάμωση της αγοράς των δευτερογενών προϊόντων από την επεξεργασία των αποβλήτων».

Έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας και αειφορικής διαχείρισης του φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας της χώρας, που θα ξεκαθαρίζει τις σχέσεις κράτους-επιχειρηματικότητας-κοινωνίας. «Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, η Ελλάδα προχωρά με την οριοθέτηση του δασικού χώρου, μέσω της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και τον χωροταξικό σχεδιασμό, που θα επιτρέψουν την καλύτερη χωροθέτηση νέων επενδύσεων και την υλοποίηση έργων που καθυστερούν για χρόνια, λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών και προβλημάτων στην τελική περιβαλλοντική αδειοδότηση» είπε.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο αν. ΥΠΕΝ επανέλαβε ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας των Παρισίων και τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθύμισε δε, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος των νησιών. Στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, η χώρα επίσης έχει θέσει την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως προτεραιότητα στις τριμερείς συνεργασίες με Κύπρο και Ισραήλ και με Κύπρο και Αίγυπτο και ηγείται των αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ επεσήμανε, ότι «χρειαζόμαστε τοπικές λύσεις και τοπικές συμφωνίες για την επίλυση προβλημάτων, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κοινωνική συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού «πράσινου» New Deal, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία ως αντίδοτο στα ρεύματα της ακροδεξιάς που αναπτύσσονται.

Όπως είπε, η κλιματική αλλαγή μέσω της Συμφωνίας του Παρισιού, εάν δουλέψουμε όλοι συλλογικά μπορεί να είναι ένας καταλύτης για την ειρήνη, ενώ σε αυτή την προσπάθεια επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει να κατέχει ηγετικό ρόλο. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας και ενδυνάμωσης θεσμών για καλύτερη διακυβέρνηση, καθώς και στην ανάγκη συνέχειας του κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Wikimedia Commons