WSJ: Στην εποπτεία της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας θα περάσει η AntGroup του Τζακ Μα

WSJ: Στην εποπτεία της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας θα περάσει η AntGroup του Τζακ Μα

Η Ant Group αναμένεται να μετατραπεί σε εταιρεία χρηματοοικονομικών συμμετοχών η οποία θα εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, ανταποκρινόμενη στην πίεση να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανονισμούς που θέτει το Πεκίνο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν πρόσφατα εντολή στην Ant, η οποία ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα να γίνει μια χρηματοοικονομική εταιρεία χαρτοφυλακίου στο σύνολό της, υποβάλλοντας τη σε αυστηρότερες κεφαλαιακές ρυθμίσεις. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ο οποίος έχει αποκαλέσει τις υπηρεσίες της Ant παράνομες, απαρίθμησε όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να συμμορφωθεί η εταιρεία με τις επιταγές του Πεκίνου.

Η Ant, σε απάντηση, υπέβαλε στις αρχές ένα περίγραμμα ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, ανέφεραν πηγές της εφημερίδας.

Μετά τη διαδικασία αυτή, ο κολοσσός της Fintech του Τζακ Μα είναι πιθανό να αξίζει λιγότερο από 108 δισ. δολάρια σύμφωνα με αναλυτές.

«Η αποτίμηση της Ant Group ενδέχεται να υποχωρήσει κι άλλο αν η μονάδα πληρωμών της υποχρεωθεί σε διάσπαση λόγω των πιθανών κανόνων ανταγωνισμού που ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα της Κίνας» αναφέρει σε σημείωμα ο αναλυτής Φράνσις Τσαν.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση για την αξία της Ant απέχει πολύ από τις αποτιμήσεις στα 320 δισ. δολάρια προτού η εταιρεία υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τον Νοέμβριο την αρχική δημόσια προσφορά της. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ant Group ξεκίνησε με την εφαρμογή Alipay η οποία έγινε η μεγαλύτερη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών της Κίνας και γρήγορα επεκτάθηκε σε επενδύσεις, αποταμιευτικούς λογαριασμούς, δάνεια, ασφάλιση και υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου. Τον Οκτώβριο, ο Τζακ Μα άσκησε κριτική στις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας για το γεγονός ότι εμποδίζουν την καινοτομία, ενώ υποστήριξε ότι οι τράπεζες της χώρας υποφέρουν από μια «νοοτροπία ενεχυροδανειστή», δεδομένου ότι εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα σύστημα «δεσμεύσεων και εγγυήσεων».

Συνέπεια των παραπάνω ήταν, τον Νοέμβριο οι αρχές της Κίνας να μπλοκάρουν την εισαγωγή του Ant Group στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σανγκάης και να ξεκινήσουν έρευνα για μονοπωλιακές τακτικές στις εταιρίες του μεγιστάνα με επίκεντρο την Alibaba.