WSJ: Η μάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για τον αγωγό Nord Stream II

WSJ: Η μάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για τον αγωγό Nord Stream II

Στο ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II το οποίο έχει αναδειχθεί σε μείζον γεωπολιτικό ζήτημα με την εμπλοκή έμμεσα ή άμεσα των ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ και Ουκρανίας αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η εφημερίδα στέκεται στο ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων απο πλευράς των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αυξήσει την επιρροή της Μόσχας στην Ευρώπη. 

Στο πλαίσιο αυτό η Ουκρανία έχει ασκήσει έντονη πίεση στους Αμερικανούς αξιωματούχους να μην ολοκληρωθεί ο αγωγός, σημειώνει η WSJ επικαλούμενη το παράδειγμα του Τεντ Κρουζ του Ρεπουμπλικανου Γερουσιαστή ο οποίος αποτελεί έναν απο τους πλέον ένθερμους πολέμιους της Ρωσίας στο Κογκρέσο.

«Οι πιέσεις των Ουκρανών στο Κογκρέσο οδήγησαν στις σκληρές κυρώσεις που έφεραν το έργο στο Nord Stream 2 σε ακινησία πριν από ένα χρόνο, περίπου 100 μίλια πριν από την ολοκλήρωση τους Τώρα, οι Ουκρανοί αισθάνονται ότι βρίσκονται στο χείλος της επιτυχίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Τυχόν επιβολή νέων κυρώσεων θα είναι το τελικό καρφί στο φέρετρο αυτού του έργου», υποστηρίζει αξιωματούχος της εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας, Naftogaz. 

Ένας εκπρόσωπος της Nord Stream 2 AG, της ρωσικής εταιρείας με έδρα την Ελβετία που κατασκευάζει τον αγωγό, δήλωσε ότι οι απειλές κυρώσεων «επηρεάζουν μια μεγάλη ομάδα δυτικών εργολάβων και επενδυτών». Αυτές οι εταιρείες και η Nord Stream 2, είπε, «είναι πεπεισμένοι ότι η ταχύτερη δυνατή έναρξη λειτουργίας του αγωγού είναι προς το συμφέρον της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

Το Σάββατο, ένας άλλος εκπρόσωπος της Nord Stream 2 AG είπε στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό NDR ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει ξανά στις αρχές Δεκεμβρίου με έκταση 1,6 μιλίων στα γερμανικά ύδατα.

Τοποθετημένος παράλληλα με τον οποίο αρχικό Nord Stream που χτίστηκε πριν από μια δεκαετία, ο νέος αγωγός θα επέτρεπε στη Ρωσία να παρακάμψει ένα δίκτυο διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Η Gazprom πληρώνει ετησίως στην Ουκρανία 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να αξιοποιήσει το σύστημα. Το Κίεβο βλέπει το δίκτυο και τα έσοδα που αποφέρει ως αντίβαρο στη Ρωσία, ειδικά από τη στιγμή που η Μόσχα κατέλαβε την περιοχή της Κριμαίας το 2014.

Στη διοίκηση του Τραμπ, ορισμένοι αξιωματούχοι πιέζουν ώστε να τερματιστούν οι εξαιρέσεις κυρώσεων για τον Nord Stream 2.

«Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Στίβεν Μνούτσιν Υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε εναντίον κυρώσεων κατά τη διάρκεια πτήσης προς την Αργεντινή, το ίδιο έκανε και τον Σεπτέμβριο του 2019, αφού ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντουντα προέτρεψε τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το Nord Stream 2 σε αρκετές συναντήσεις, ενώ έχει χρησιμοποιήσει την απειλή κυρώσεων για να πιέσει τη Γερμανία να ενισχύσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Μετά τη δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξέι Ναβαλνι, η Μέρκελ δεν απέκλεισε κυρώσεις, παρότι έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ο αγωγός θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Με τον χρόνο να τελειώνει για τον Τραμπ καθώς απο τις 21 Ιανουαρίου δεν θα είναι πρόεδρος, οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές τον πιέζουν να υπογράψει νέες κυρώσεις κατά του Nord Stream II.