Wolfgang Schaeuble και συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα» ψηφίζουν οι Γερμανοί

Wolfgang Schaeuble και συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα» ψηφίζουν οι Γερμανοί

Το 75% των Γερμανών εκτιμά ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα», με τη συνεργασία της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων, ενώ το 21% προβλέπει αποτυχία των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest dimap, για λογαριασμό του πρώτου καναλιού γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, τον συγκεκριμένο συνασπισμό θεωρεί «καλό» ή «πολύ καλό» το 57% των ερωτηθέντων, ενώ υπέρ ενός «μεγάλου» συνασπισμού, μεταξύ CDU/CSU και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εκφράζεται το 33%.

Σε ό,τι αφορά τον συμβιβασμό που επετεύχθη στο εσωτερικό της Χριστιανικής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το 56% τον εγκρίνει, ενώ αρνητική άποψη έχει το 41%.

Πιο δημοφιλής πολιτικός ο Schaeuble

Ο Wolfgang Schaeuble παραμένει, πάντως, ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Γερμανία, με αποδοχή από το 69% και τις θετικές αξιολογήσεις να αυξάνονται κατά 7%, μετά την γνωστοποίηση των σχεδίων που τον θέλουν να αναλαμβάνει την προεδρία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Ακολουθεί η Angela Merkel με 62% και απώλεια μιας μονάδας, ενώ μεγάλοι «χαμένοι» στη μάχη της δημοτικότητας είναι ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Martin Schulz, με 33% και απώλεια 13 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών και επίσης κορυφαίο στέλεχος του SPD, Sigmar Gabriel, με 57% και απώλεια 11 μονάδων.

Νέο κόμμα από την Petry

Στο μεταξύ, «Μπλε Κόμμα» θα είναι η ονομασία του νέου πολιτικού φορέα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επισήμως η πρώην αρχηγός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), Frauke Petry. Το κόμμα θα εκφράζει «συντηρητική, αλλά φιλελεύθερη πολιτική στη Γερμανία και στην Ευρώπη», δήλωσε η ίδια στις εφημερίδες του δικτύου «RdaktionsNetwerks Deutschland» (RND).

Η κ. Petry, η οποία αποχώρησε από την AfD την επομένη των εκλογών και ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής στη Σαξονία, όπου η AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, δήλωσε ότι το «Μπλε Κόμμα» θα αντιπροσωπεύει μια «αληθινή συντηρητική πολιτική, την οποία δεν προσφέρει πλέον κανένα από τα άλλα κόμματα στην Γερμανία». Σύμφωνα με την ίδια, το νέο κόμμα έχει ως στόχο τις εκλογές στην Σαξονία το 2019 και τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Η Frauke Petry, η οποία ακόμη και προεκλογικά πήρε συχνά αποστάσεις από ακραίες ιδέες που εξέφρασαν άλλα μέλη της AfD, υπεραμύνθηκε της απόφασής της να μην εγκαταλείψει τη βουλευτική της έδρα, υποστηρίζοντας ότι η έδρα δεν αποτελεί ιδιοκτησία του κόμματος με το οποίο εξελέγη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Wikimedia Commons