V. Orban: Η Βρετανία πρέπει να σεβαστεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ

V. Orban: Η Βρετανία πρέπει να σεβαστεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατά την άτυπη σύνοδό τους σήμερα ότι η Βρετανία θα πρέπει να σεβαστεί και τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, εάν θέλει να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά μετά την αποχώρησή της από την Ενωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban.

Οι τέσσερις ελευθερίες αφορούν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, προσώπων, κεφαλαίου και υπηρεσιών.

"Αν θέλετε να ξέρετε την ατμόσφαιρα των συνομιλιών, υπήρξε λύπη, κατανόηση, απογοήτευση και αβεβαιότητα" είπε ο Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώηρησε, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα πάντα με τον Viktor Orban, η αποχώρηση της Βρετανίας πιθανότατα δεν θα έχει επιπτώσεις στον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Μεταναστευτική πολιτική

Η Ουγγαρία δεν θα υποχωρήσει από την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το προγραμματισμένο δημοψήφισμά της σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων βάσει ποσοστώσεων προκειμένου να πετύχει μια αλλαγή της πολιτικής των Βρυξελλών, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός της χώρας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο V. Orban είπε ότι δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία στο τραπέζι για την αποχώρηση της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και το ριζοσπαστικό, ακροδεξιό κόμμα Jobbik τάσσεται πλέον υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, εξήγησε.

"Δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν σοβαρές προτάσεις που αμφισβητούν την παρουσία (της Ουγγαρίας) στην ΕΕ. Υπάρχουν όμως σοβαρές προτάσεις να μην υποχωρήσουμε στη μεταναστευτική πολιτική μας και δεν θα υποχωρήσουμε. Αυτά τα δύο πράγματα δεν πρέπει να τα συγχέουμε μεταξύ τους", είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο V. Orban εξέφρασε την ελπίδα ότι το δημοψήφισμα στη χώρα του για το σύστημα των ποσοστώσεων θα βοηθήσει να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, αλλά επισήμανε ότι η Βουδαπέστη θα πρέπει να δώσει ακόμη "σοβαρές μάχες" για να πετύχει τον στόχο της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ