Υπόθεση ΟΛΑ: Όταν οι υπηρεσίες συντονίζονται

Υπόθεση ΟΛΑ: Όταν οι υπηρεσίες συντονίζονται

Η σύλληψη τριών ατόμων και η γιάφκα που ανακαλύφθηκε σε υπόγειο στο Κουκάκι αναδεικνύει τη σημασία του συντονισμού, της ανταλλαγής και της κοινής δράσης υπηρεσιών όπως η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική. Η ΕΥΠ υπό την νέα της ηγεσία και τον κεντρικό συντονισμό και η αντιτρομοκρατική επιβεβαιώνουν τον χρυσό κανόνα όπως αυτός αποτυπώνεται στα πρωτόκολλα διαμοιρασμού πληροφοριών.

Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους 14 μήνες που οι δύο υπηρεσίες εμφανίζονται αισθητά διαφοροποιημένες από το πρόσφατο παρελθόν. Στην ΕΥΠ τα παραμάγαζα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Ο νέος διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων και οι τρεις υποδιοικητές λειτουργούν με βάση το αμερικανικό μοντέλο ανοίγοντας το πεδίο της συνεργασίας, αίροντας στεγανά που δημιουργούσαν προβλήματα και κυρίως καθιστούσαν δύσκολη την επαφή με τις άλλες υπηρεσίες.

Οι δύο πλευρές συνεργάζονται. Όπως και με ξένες υπηρεσίες σε ότι αφορά το κομμάτι της τρομοκρατίας που παραμένει ενεργό - παρά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ- και το οποίο δείχνει να έχει διάφορα πλοκάμια έστω και με μικρότερη εμβέλεια από τις παλαιές οργανώσεις.

Η κοινή δράση των δύο υπηρεσιών προϋπήρχε. Εν τούτοις είχε σχεδόν ατονίσει, τόσο λόγω των αγκυλώσεων των πολιτικών ηγεσιών που είχαν την αρμοδιότητα όσο και λόγω της προσπάθειας μετατροπής τους σε όργανα ανάδειξης πράξεων και παραλείψεων πολιτικών αντιπάλων.

Από τα τέλη του 2019 η ενεργοποίηση της ΕΥΠ αποτελεί σημείο συζήτησης παρά την προσπάθεια της αξιωματικής, κυρίως, αντιπολίτευσης να εγείρει αντιρρήσεις βάζοντας μπροστά τα περί δημοκρατικής λειτουργίας. Και αυτό διότι μετέχει σε όλες σχεδόν τις δράσεις που αφορούν στην πάταξη της τρομοκρατίας.

Από τις συνεργασίες με το FBI, τη CIA, την Interpol και την αντιτρομοκρατική για ενδεχόμενες εισροές τρομοκρατών μέσω των κυμάτων των μεταναστών και τα όπλα που βρέθηκαν σε Σεπόλια και Εξάρχεια (συνελήφθησαν αλλοδαποί ενώ βρέθηκαν μέχρι και αντιαρματικά) μέχρι την Κρήτη και τον βρετανό υπήκοο ιορδανικής καταγωγής που βρισκόταν στην κόκκινη λίστα των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για τρομοκρατία και την σύλληψη στο Κουκάκι, αναδεικνύει τον ρόλο της.

Όπως και στις περιπτώσεις που αφορούν έρευνες για την ακροδεξιά τρομοκρατία και την τρομοκρατία στον αναρχικό χώρο. Άλλωστε είναι κοινό γνώρισμα πλέον το γεγονός πως σε όλα τα σχετικά δελτία Τύπου που εκδίδει η ΕΛΑΣ για ανάλογες υποθέσεις γίνεται αναφορά στη συνεργασία της αντιτρομοκρατικής με την ΕΥΠ.

Τα ως άνω επιβεβαιώνουν και την απόφαση που υπήρξε για κεντρική διαχείριση της ΕΥΠ, οι αρμοδιότητες της οποίας βρίσκονται πλέον στο γραφείο του Πρωθυπουργού, λειτουργώντας αποτρεπτικά για σκέψεις επαναφοράς στο παλαιότερο καθεστώς καθιστώντας αδύνατες πιέσεις από διάφορα στελέχη προς τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς.