Υπό τον πλήρη έλεγχο του Άσαντ η Ντούμα

Υπό τον πλήρη έλεγχο του Άσαντ η Ντούμα

Τον πλήρη έλεγχο της πόλης Ντούμα, που αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, έξω από την Δαμασκό, απέκτησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.

Προς το παρόν η συριακή κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης.

«Η σημαία του κράτους που έχει υψωθεί μπροστά από ένα κτίριο στην Ντούμα προαναγγέλλει τον έλεγχο της περιοχής και κατ'' επέκταση ολόκληρης της ανατολικής Γούτας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Γιούρι Γεφτουσένκο, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα γεγονός-ορόσημο στην ιστορία της Συρίας».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μαχητές της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ που είχαν απομείνει στην πόλη Ντούμα, παρέδωσαν χθες τα βαρέα όπλα τους και ο αρχηγός τους εγκατέλειψε τη ζώνη αυτή κατευθυνόμενος προς το βόρειο τμήμα της Συρίας.

Η αποχώρηση των ανταρτών γίνεται μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις κυβερνητικές δυνάμεις για την απομάκρυνση και των τελευταίων ανταρτών από την Ντούμα, μερικές ώρες έπειτα από μια φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην πόλη.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, χιλιάδες μαχητές της Τζάις αλ Ισλάμ και άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη και μετέβησαν σε περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα η ρωσική στρατονομία άρχισε σήμερα να κάνει περιπολίες στη Ντούμα στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία αναπτύσσεται από σήμερα στην πόλη Ντούμα της Συρίας. «Είναι οι εγγυητές της νομιμότητας και της τάξης στην πόλη», ανέφερε σχετικά το ρωσικό υπουργείο.

Η ανακατάληψη της Ντούμας έρχεται έπειτα από τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στην πόλη την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση για την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνο το συριακό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σημειώνεται ότι σε εγκατάλειψή των βασικών αεροδρομίων και στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων προχώρησαν χθες οι δυνάμεις υπό του καθεστώτος του Ασάντ, μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι πύραυλοι έρχονται στη Συρία»

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέδωσαν χθες τις ευθύνες της επίθεσης στα «Λευκά Κράνη», την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας.

Τα Λευκά Κράνη ήταν η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε την επίθεση αυτή.