UBS: Tρεις λόγοι που oι μετοχές της ευρωζώνης είναι στις top προτιμήσεις το 2022

UBS: Tρεις λόγοι που oι μετοχές της ευρωζώνης είναι στις top προτιμήσεις το 2022

Θετικές προοπτικές για επενδύσεις σε μετοχές τη νέα χρονιά βλέπει η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS παρά την εκτίμηση ότι το 2022 θα φέρει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και χαμηλότερες αποδόσεις καθώς ο ανοδικός κύκλος ωριμάζει. Ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων αναμένεται να επιβραδυνθεί με τις κεντρικές τράπεζες να υιοθετούν πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Οι πρόδρομοι δείκτες παραμένουν θετικοί, που σημαίνει ότι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές μετοχών, αναφέρει σε έκθεση της.

Οι μετοχές της ευρωζώνης είναι στις τοπ προτιμήσεις της. Οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν θετικές καθώς οι επιχειρήσεις ξαναχτίζουν τα αποθέματα τους και οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν επενδύσεις σε υποδομές. Η αδυναμία του ευρώ μεταφράζεται σε ούριο άνεμο για τις μετοχές.

«Τρεις είναι οι λόγοι που οι μετοχές της ζώνης του ευρώ είναι στις τοπ προτιμήσεις μας. Η διευκολυντική νομισματική πολιτική, ο δυνατός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης και αποτιμήσεις σε λογικά επίπεδα θα βοηθήσουν τις μετοχές της ευρωζώνης να σημειώσουν υπεραπόδοση σε σχέση με τις άλλες αγορές τους επόμενους μήνες», συνοψίζει η έκθεση.

Πρώτον, η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνουν διευκολυντικές στη ζώνη του ευρώ. Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως τη Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα του Καναδά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική. Το ίδιο και η δημοσιονομική πολιτική με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης να εισρέουν στην οικονομία.

Το κλαδικό μείγμα του δείκτη MSCI EMU είναι σε καλή θέση ώστε να ωφεληθεί από τις κυβερνητικές επενδύσεις σε υποδομές και από τα υψηλά επίπεδα της βιομηχανικής παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Στο εξωτερικό, η πολιτική της Κίνας γίνεται πιο φιλική προς την ανάπτυξη – η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα υποχρεωτικά αποθεματικά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στις 15 Δεκεμβρίου και αυτό αναμένεται να προσφέρει πιστωτική τόνωση που θα ωφελήσει τις μετοχές της ευρωζώνης.

Δεύτερον, οι δυνατοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και της αύξησης των εταιρικών κερδών θα στηρίξει τις επιδόσεις των μετοχών.

Η UBS εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί πάνω από τη μέση ιστορική τάση τον επόμενο χρόνο. Πέρα από τις επενδύσεις σε υποδομές χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, η βιομηχανική παραγωγή και οι νέες παραγγελίες θα παραμείνουν ισχυρές καθώς τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα θα υποχωρήσουν.

«Η ευρωζώνη έχει περισσότερες ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων κερδοφορίας από όλες τις άλλες περιοχές. Η εξασθένηση του ευρώ θα είναι ούριος άνεμος στις προβλέψεις μας. Ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή προβλέπεται στο 70% το 2021 και θα ακολουθήσει αύξηση 8% το 2022» αναφέρει η έκθεση της UBS.

Τρίτον, οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε λογικά επίπεδα. Ο δείκτης MSCI EMU έχει πολλαπλασιαστή κερδών 15 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, δηλαδή παρουσιάζει discount 16% σε σχέση με τις παγκόσμιες αγορές μετοχών. Αν εξαιρεθούν οι κλάδοι της τεχνολογίας και των καταναλωτικών αγαθών το Ρ/Ε της χρηματιστηριακής αγοράς της ευρωζώνης βρίσκεται στο 13,4x.

Για τους επενδυτές που εστιάζουν στο εισόδημα, οι μετοχές της ευρωζώνης είναι πιο ελκυστικές σε σχέση με τα μετρητά και τα ομόλογα με τη μερισματική απόδοση στο 2,8%, αρκετά πάνω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που βρίσκονται κοντά στο μηδέν η και κάτω από το μηδέν.

«Που μπορεί να κάνουμε λάθος; Τα κύρια ρίσκα στην πρόβλεψη μας είναι μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, πίεση στα περιθώρια κέρδους από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, αύξηση του κόστους και επιδείνωση των κρουσμάτων COVID-19 που θα προκαλέσει περαιτέρω περιορισμούς. Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,4% τον επόμενο χρόνο. Δεδομένου ότι το 70% της ευρωζώνης έχει εμβολιαστεί για τη νόσο COVID-19, πιστεύουμε ότι το ρίσκο σημαντικών νέων περιορισμών είναι χαμηλό» καταλήγουν οι αναλυτές της UBS.