Τζέφρι Πάιατ: Οι αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδα θα ενισχυθούν

Τζέφρι Πάιατ: Οι αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδα θα ενισχυθούν

Την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στον αμυντικό τομέα, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή». «Έχουμε μια καθαρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, ήδη συζητείται η αλλαγή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που διέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της Σούδας και σημείωσε πως «ο ρυθμός της αμυντικής συνεργασίας μας είναι υψηλότερος από ότι ήταν για δεκαετίες» και πως υπάρχει δέσμευση σε διμερές επίπεδο «η συμμετοχή σε ασκήσεις να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική για την επόμενη χρονιά».

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που αφορούν την εκμετάλλευση της ενέργειας γύρω από ορισμένα ελληνικά νησιά που πηγάζουν και από την έλλειψη διευθέτησης θαλάσσιων ζωνών αλλά και την στάση γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία, απαντά: «Κανείς δεν αμφισβητεί τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης, ή του Ιονίου. Είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικά πράγματα. Πρόκειται για γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια που πρέπει να υπερκερασθούν ώστε να προχωρήσουν οι ενεργειακές ευκαιρίες στην Ελλάδα. (...) Τα ζητήματα γύρω από τη θάλασσα της Κύπρου είναι σημαντικά, σε όρους αρχής και περιφερειακής σταθερότητας. Αλλά στο μυαλό μου δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικής ευκαιρίας».

Στην ερώτηση εάν μία κακή τροπή στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσε κάπως να επηρεάσει τις σχέσεις άλλων χωρών ή και τη σταθερότητα στην περιοχή δηλώνει: «Eίναι μεγάλο λάθος να βλέπουμε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσα από το φακό της Τουρκίας. Η σχέση μας με την Ελλάδα έχει την δική της ξεχωριστή αξία. Είναι μια σχέση ανάμεσα σε δύο συμμάχους, που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο, ανάμεσα σε δύο δημοκρατίες, δύο χώρες με τις ίδιες αξίες και βαθείς δεσμούς λαού με λαό».