Τυφώνας Λόρα: Η μεγαλύτερη απειλή για την πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ εδώ και 15 χρόνια

Τυφώνας Λόρα: Η μεγαλύτερη απειλή για την πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ εδώ και 15 χρόνια

Η αμερικανική βιομηχανία ενέργειας ετοιμαζόταν την Τρίτη για το πέρασμα του τυφώνα Λόρα, μειώνοντας την παραγωγή σε επίπεδα που πλησιάζουν αυτά που επέβαλε ο τυφώνας Κατρίνα το 2005 και σταματώντας τις δραστηριότητες των διυλιστηρίων κατά μήκος της ακτογραμμής Τέξας – Λουιζιάνα.

Οι αρχές των δύο πολιτειών έδωσαν εντολή σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν τις παράκτιες περιοχές καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ανέμους με ταχύτητα 185 χλμ την ώρα ενώ στο Τέξας αναμένονται πλημμύρες που θα φτάσουν και τα τρία μέτρα. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι το φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφικότατο τυφώνα κατηγορίας 4.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί είχαν εκκενώσει την Τρίτη 310 υπεράκτιες εγκαταστάσεις και σταμάτησαν την παραγωγή 1,56 εκατ. βαρελιών αργού την ημέρα, ήτοι το 84% της υπεράκτιας παραγωγής του Κόλπου του Μεξικού.

Η καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει νωρίς την Πέμπτη μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 45% των αμερικανικών διυλιστηρίων και το 17% των εγκαταστάσεων παραγωγής, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι αρχές στο Τέξας και τη Λουιζιάνα διέταξαν την υποχρεωτική εκκένωση μισού εκατομμυρίου ατόμων.