Τσαβούσογλου για Βαρώσια: Εμείς θα προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα

Τσαβούσογλου για Βαρώσια: Εμείς θα προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα

Επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας, για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά τις ανακοινώσεις της Τουρκίας για το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος διαμήνυσε πως «ανεξάρτητα από το θόρυβο που κάνουν, εμείς τα βήματά μας θα τα κάνουμε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης εγκαινίων στην Αττάλεια ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι μοναδική λύση στο κυπριακό είναι η δημιουργία δυο κρατών και υπογράμμισε ότι άλλη λύση που θα καθιστά τους Τούρκους μειονότητα στην Κύπρο δεν θα επιτραπεί και αυτό ενοχλεί. «Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της «τδβκ», του τουρκοκυπριακού «λαού» και της Δημοκρατίας της Τουρκίας», δήλωσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του sigmalive.com στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε την Ελλάδα και την Κύπρο ως «υπεύθυνες» για τις παγκόσμιες διαστάσεις που έλαβε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα και οι δηλώσεις του. «Η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να σηκώσουν στο πόδι ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε και υπογράμμισε πως παρακολουθεί μία επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Ε/Κ και μία διάκριση εναντίον της Τουρκίας, όταν η τελευταία, υποστήριξε, δεν παραβιάζει κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, ούτε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ούτε το διεθνές δίκαιο.

Κατηγόρησε την ΕΕ για διπροσωπία και υποκρισία, για την αλληλεγγύη που δείχνουν στον ελληνοκυπριακό λαό και την Ελλάδα και την ίδια στιγμή για τη μη αλληλεγγύη στην Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι «οι κανόνες του διεθνούς δικαίου εφαρμόζονται διαφορετικά σε όσους είναι μέλη της ΕΕ και σε όσους δεν είναι...»

Τέλος, τόνισε παράλληλα ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, είτε αυτά αφορούν την ανατολική Μεσόγειο είτε τους υδρογονάνθρακες. «Δεν διστάζουμε να το κάνουμε. Όλοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν θα διστάσουμε ούτε και στο μέλλον», κατέληξε.