Τσαβούσογλου: Εμποδίσαμε την Ελλάδα να μπει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Τσαβούσογλου: Εμποδίσαμε την Ελλάδα να μπει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Για «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, προβαίνοντας σε ακόμα μία προκλητική δήλωση που προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί αλλά εμποδίστηκε από την Τουρκία».

Στη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εξωτερικών, ο Μ. Τσαβούσογλου απάντησε στην κριτικής βουλευτών για την πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει ζήτημα υπαναχώρησής μας. Εμείς έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας και την καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε και συμφωνία με τη Λιβύη για τα δυτικά όρια μας; Ναι, το κάναμε. Και εμείς και η Λιβύη κοινοποιήσαμε τη συμφωνία μας στον ΟΗΕ» είπε, σύμφωνα με το CNN Turk, και πρόσθεσε:

«Μετά τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας δεν είναι ανάγκη να πραγματοποιούνται διαρκώς σεισμικές έρευνες ή γεωτρήσεις εκεί. Εκείνα τα σημεία είναι δικά σας και όποτε υπάρχουν αξιόλογα δείγματα κάνετε έρευνες».

Ο Μ. Τσαβούσογλου επινόησε μάλιστα δήθεν αποτροπή της Ελλάδας να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα. «Εμείς προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί, την εμποδίσαμε, άρα προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κατάληψη»... νησιών από την Ελλάδα

 

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέφερε -κατά την Άγκυρα- το θέμα των «γκρίζων ζωνών».

Απαντώντας σε βουλευτές που έβαλλαν κατά της κυβέρνησης Ερντογάν με το πρόσχημα ότι επέτρεψε στην Ελλάδα να καταλάβει νησιά του Αιγαίου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αυτό ναι μεν συνέβη, αλλά πριν τη διακυβέρνηση Ερντογάν.

«Μας κατηγορείτε αλλά η παράβαση στο ζήτημα των νησιών δεν συνέβη την εποχή της διακυβέρνησης του AKP. Αυτά έγιναν πριν από εμάς και όταν δούμε τα αρχεία, να δούμε πού θα φτάσουμε. Προσπαθώ να μη μιλάω ιδιαίτερα για το εθνικό συμφέρον».