Τρομοκρατικό χτύπημα στην Καμπούλ: Ο αιματηρός επίλογος στον 20ετή πόλεμο - Φόβοι για νέες επιθέσεις

Τρομοκρατικό χτύπημα στην Καμπούλ: Ο αιματηρός επίλογος στον 20ετή πόλεμο - Φόβοι για νέες επιθέσεις

Τουλάχιστον 90 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους παιδιά και 13 στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών έχασαν τη ζωή τους χθες Πέμπτη, από δύο βομβιστικές επιθέσεις και πυρά, έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το τρομοκρατικό χτύπημα αποτελεί τον αιματηρό επίλογο στον 20ετή πόλεμο των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και αναδεικνύει την ανθρώπινη τραγωδία και τη ματαιότητα της σύγκρουσης. 

Οι επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκαν μόλις λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση από υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης για επερχόμενο χτύπημα και επείγουσα ανάγκη εκκένωσης, ενώ για το ότι αυξάνεται η απειλή περαιτέρω επιθέσεων στην Καμπούλ, προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, σήμερα Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να καταγράψουν την αιματηρότερη μέρα της δεκαετίας, μετά την 6η Αυγούστου του 2011, ενώ προκάλεσαν τα πρώτα θύματα μεταξύ των μελών του αμερικανικού στρατού από τον Φεβρουάριο του 2020.  

«Δεν θα ξεχάσουμε»

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκδίκηση, σε σύντομο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη. «Δεν θα ξεχάσουμε», τόνισε, ενώ ορκίστηκε να «καταδιώξει» όσους κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις. Επαναβεβαίωσε τη δέσμευση για ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκένωσης την 31η Αυγούστου.

Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους που διέταξαν τις επιθέσεις θα εντοπιστούν «χωρίς στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την Καμπούλ, ενώ αξιωματούχοι της χώρας τόνισαν ότι η διαδικασία εκκένωσης θα προχωρήσει.

Οι αμερικανικές σημαίες πνέουν μεσίστιες στο Καπιτόλιο, σε ένδειξη πένθους για όσους σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Το τέλος των επιχειρήσεων

 

«Ζήτημα ωρών» είναι η ολοκλήρωση της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ, ανακοίνωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας.

Μιλώνταςστο Sky News, είπε ότι το βρετανικό κέντρο διεκπεραίωσης αιτήσεων προσφύγων σε ξενοδοχείο στην περίμετρο του αεροδρομίου έχει πλέον κλείσει, καθώς η επιχείρηση μπαίνει στις «τελικές ώρες» της.

Επέμεινε ότι εξ αρχής αυτό ήταν το το βρετανικό χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της επιχείρησης, ενώ είπε πως οι βρετανικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει περίπου 14.000 Βρετανούς και Αφγανούς πολίτες από την Καμπούλ από τα μέσα Αυγούστου.

Παραδέχθηκε, εξάλλου, ότι «το λυπηρό γεγονός είναι πως δε θα φύγουν όλοι» όσοι χρειάζεται να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Προειδοποίησε επίσης ότι η τρομοκρατική απειλή θα γίνεται μεγαλύτερη όσο πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης της εκκένωσης.

Και η Ισπανία ανακοίνωσε το τέλος των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν.

«Ασύμβατες με θρησκευτικές αξίες»
 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τις επιθέσεις ως «ασύμβατες με κάθε θρησκευτική βάση και ηθική, καθώς και με κάθε ανθρωπιστική αξία». Παράλληλα, ανακοίνωσε την αλληλεγγύη του στον αφγανικό λαό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων σε ΗΠΑ και Αφγανιστάν και χαιρέτισε τον ηρωισμό των αμερικανών στρατιωτών.

Το μακελειό στην Καμπούλ, αποκαλύπτει το νέο επικίνδυνο πρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίος φαίνεται πως επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν, προκειμένου να επαναπροωθήσει το σχέδιό του για διεύρυνση της εξουσίας του στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα μετά την πτώση της Καμπούλ, η τρομοκρατία, 20 χρόνια μετά τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όχι μόνο δεν ηττήθηκε, αλλά το χτύπημα στην Καμπούλ μοιάζει να ήταν η αρχή.