Τριαντόπουλος: Δόθηκαν 24 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής σε πάνω από 5.000 πυρόπληκτους

Τριαντόπουλος: Δόθηκαν 24 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής σε πάνω από 5.000 πυρόπληκτους

«Ήδη έχουν δοθεί περισσότερα από 24 εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερους από 5.000 δικαιούχους, στη βόρεια Εύβοια και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Από τις πρώτες ημέρες άρχισαν να δίνονται χρήματα, προχωρά κανονικά η διαδικασία και η ροή», τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Από εδώ και πέρα οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Παρασκευή, και όχι κάθε Τρίτη και Παρασκευή, όπως ήταν μέχρι πρότινος.

«Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε η ενιαία πλατφόρμα arogi.gov.gr που έδινε την ευχέρεια στους δικαιούχους να  υποβάλουν το αίτημά τους για την πρώτη αρωγή, δηλαδή για μια πρώτη οικονομική ενίσχυση έναντι της στεγαστικής συνδρομής για τα σπίτια, της ενίσχυσης της οικοσκευής, καθώς και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις ή τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε διασταυρώσεις και ελέγχους με τα στοιχεία από τις αυτοψίες του υπουργείου Υποδομών και άλλων φορέων, οπότε έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα συνολικό κονδύλι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ξεδιπλώνεται ανάλογα με την ωρίμανση του σχεδιασμού. Όπως εξήγησε, μετά την πρώτη αρωγή για τις άμεσες ανάγκες, θα ακολουθήσει η αποζημίωση για τα σπίτια όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείο Υποδομών. Οι επιτροπές της Περιφέρειας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών «τρέχουν» τις αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις, και ο ΕΛΓΑ μέσα στο Σεπτέμβριο θα αποζημιώσει στο 100% το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για τον καθαρισμό από τα καμένα δέντρα περιμετρικά των δρόμων και έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε πολλές περιοχές. Αυτό γίνεται με έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους δασικούς συνεταιρισμούς, χρησιμοποιούμε ντόπιους υλοτόμους και δασεργάτες, για τα έργα αυτά.

Όπως είπε ο ίδιος, δουλεύουν οι ντόπιοι που γνωρίζουν και την περιοχή, καθώς στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες να μείνουν στον τόπο τους οι κάτοικοι και ειδικά οι νέοι. «Υπάρχει ένα ολιστικό πλάνο ανασυγκρότησης της περιοχής από τον Σταύρο Μπένο. Προτεραιότητα η αξιοποίηση  εργατικών χεριών της περιοχής. Παράλληλα διαμορφώνουμε πλέγμα στήριξης για τους ρητινοκαλλιεργητές με πολύ μεγάλο ορίζοντα, με συνθήκες και ευκαιρίες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Ανάλογο πρόγραμμα υπάρχει και για τους μελισσοκόμους», υπογράμμισε.

Ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις για τα αντιδιαβρωτικά έργα που είναι κομβικής σημασίας για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, λέγοντας πως έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες σε μια σειρά από περιοχές. Ανέφερε χαρακτηριστικά από για τη βόρεια Εύβοια, την Αττική και τα Γεράνεια Όρη έχουν εγκριθεί πιστώσεις ύψους 38 εκατομμυρίων.

«Την Τρίτη ήταν έτοιμες οι πρώτες συμβάσεις- ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ– για τα έργα. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους δασικούς συνεταιρισμούς και σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα. Αντίστοιχα προχωρούν και οι άλλες μελέτες που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτοί είναι χρόνοι εξωπραγματικοί να ξεκινούν τα έργα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό πρόσθεσε ότι είναι πολύ μεγάλα έργα, και «παράλληλα προχωρούν  τα αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα δασαρχεία, μέσα από προγραμματικές συμβάσεις, προκειμένου να ενισχυθεί ολιστικά η αντιπλημμυρική προστασία, όχι τμηματικά όπως γινόταν σε άλλες περιπτώσεις».

«Στόχος είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες προστασίας, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τρέχουμε με συντονισμένες δράσεις, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλείας στις πυρόπληκτες περιοχές», συμπλήρωσε ο κ. Τριαντόπουλος.