Τρεις παρεμβάσεις κατά των ενεργειακών αυξήσεων - Το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ

Τρεις παρεμβάσεις κατά των ενεργειακών αυξήσεων - Το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ

Ξεδιπλώνεται από σήμερα το πρωί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στις 11:00 το πρωί ανακοινώνονται τα έκτακτα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά να περάσουν τον «ακριβό» (λόγω ενεργειακού κόστους) χειμώνα του 2022.

Προς το τέλος του χρόνου, σχεδιάζεται να δοθούν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα καθώς οι ανάγκες ανθρώπων με πολύ χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο με επιδόματα όταν οι ανατιμήσεις στα καύσιμα φτάνουν στο 30 και στο 40% ή ακόμη και στο… 100% όταν μιλάμε για τις τιμές του φυσικού αερίου. Και από το νέο έτος, η κυβέρνηση θέλει να έχει έτοιμο το … οπλοστάσιό της σε περίπτωση που επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα απότομων αυξήσεων στα ενεργειακά προϊόντα στο μέλλον. Το νέο έτος θα φέρει έναν μόνιμο μηχανισμό αυτόματης απορρόφησης του κόστους σε περίπτωση απότομων ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα με ιδιαίτερη έμφαση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πώς θα λειτουργεί αυτός ο μόνιμος μηχανισμός; Θα οριστεί μια συγκεκριμένη τιμή «ορόσημο» όσον αφορά στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε φορά που θα σπάει προς τα πάνω αυτό το όριο, θα χορηγείται επιδότηση σε όλα τα νοικοκυριά η οποία θα λειτουργεί ως «αντίδοτο» στην μεγάλη ανατίμηση της κιλοβατώρας. Αυτόματα και πάλι, όταν θα υποχωρεί η διεθνής τιμή κάτω από το όριο ασφαλείας, η επιδότηση θα παύει να χορηγείται. Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν σε περίπτωση κατακόρυφης πτώση της διεθνούς τιμής, θα υπάρχει και ένα κατώτερο πλαφόν κάτω από το οποίο δεν θα υποχωρεί η τιμή λιανικής. Η όλη διαδικασία αντιστάθμισης θα χρηματοδοτείται μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμούς αντιστάθμισης και για άλλα καύσιμα πέρα της ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο όπου τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται εκρηκτικές αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι ο μηχανισμός να είναι έτοιμος ώστε να ενεργοποιηθεί από τον Φεβρουάριο και μετά ώστε να μην χρειαστούν έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και την επόμενη χρονιά.