Τραμπ: Υπάρχει πιθανότητα οι Ταλιμπάν να καταλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν

Τραμπ: Υπάρχει πιθανότητα οι Ταλιμπάν να καταλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα να καταλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, εκτιμώντας παράλληλα ότι «Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά είναι μία πιθανότητα».

Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι χώρες οφείλουν να «βοηθήσουν οι ίδιες τον εαυτό τους», ενώ δήλωσε ότι θεωρεί πως μεσοπρόθεσμα η αφγανική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να εγγυάται την ίδια της την ασφάλεια, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ντ. Τραμπ πρόσθεσε ότι «Δεν μπορούμε να είμαστε εκεί κάτω για τα επόμενα 20 χρόνια (...). Δεν μπορούμε να κρατάμε από το χέρι κάποιον αιωνίως». 

Το περασμένο Σάββατο ΗΠΑ και Ταλιμπάν υπέγραψαν μια συμφωνία στη Ντόχα, μέσω της οποίας προβλέπεται σταδιακή και πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν σε 14 μήνες, υπό τον όρο ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ότι ο ενδοαφγανικός διάλογος θα σημειώσει πρόοδο.

Μετά την παρέλευση μιας εβδομάδας "μείωσης της βίας", όρος που είχε επιβάλει η Ουάσινγκτον ως προϋπόθεση για τη σύναψη της συμφωνίας το Σάββατο και σε γενικές γραμμές τηρήθηκε, οι Ταλιμπάν ανανέωσαν τις επιθέσεις τους κατά των αφγανικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αυτή την «αναζωπύρωση» της βίας.

Αυτή η επιδείνωση της κατάστασης προκαλεί φόβους για τις απευθείας και πρωτόγνωρες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που πρόκειται να αρχίσουν στις 10 Μαρτίου μεταξύ των ανταρτών και της αφγανικής κυβέρνησης.

«Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως ώστε η ειρηνευτική διαδικασία να μπορέσει να προχωρήσει», τόνισε ο Πομπέο.