Τραμπ στο Γουέστ Πόιντ: Οι στρατιώτες μας δεν είναι χωροφύλακες του κόσμου

Τραμπ στο Γουέστ Πόιντ: Οι στρατιώτες μας δεν είναι χωροφύλακες του κόσμου

Ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε για μια ακόμα φορά με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι ΗΠΑ παύουν οριστικά να είναι ο "χωροφύλακας του πλανήτη", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για συμμάχους και αντιπάλους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια αποφοίτησης στη φημισμένη ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, ο Τραμπ είπε μεταξύ άλλων ότι "δεν μπορούμε να πολεμάμε σε πολέμους που αφορούν κάποιους που έχουν εχθρότητες αιώνων, ας πολεμήσουν άλλοι σε αυτή την αιματοβαμμένη άμμο. Όπου όμως η Αμερική πολεμά και διακυβευεται ζωτικό της συμφέρον, θα κερδίζει".

"Η δουλειά των αμερικανών στρατιωτών δεν είναι η ανοικοδόμηση ξένων χωρών, αλλά η υπεράσπιση με την δύναμη των όπλων της δικής μας χώρας κατά ξένων εχθρών", τόνισε σήμερα.

Επανέλαβε δε την βούλησή του να θέσει τέλος "στην εποχή των πολέμων χωρίς τέλος", αναφερόμενος ιδιαιτέρως στην αποχώρηση ων αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ως γνωστόν, ο Τραμπ έχει αποκηρύξει τα όσα έχουν πράξει οι προκάτοχοί του - κυρίως οι δύο τελευταίοι, Τζορτζ Μπους τζούνιορ και Μπάρακ Ομπάμα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και έχει ακολουθήσει ένα δόγμα απεμπλοκής και ευθυγράμμισης.

"Ο στρατός βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για να θέσει τέλος στην τρομερή αδικία της πολιτικής των διακρίσεων" κατά τη διάρκεια του αγώνα για τα ατομικά δικαιώματα στην δεκαετία του 1960, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος έκανε μία αναφορά στο οργισμένο κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την χώρα μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και ευχαρίστησε "τους άνδρες και τις γυναίκες της Εθνοφρουράς" που αναπτύχθηκαν "για να εγγυηθούν την ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος του συνταγματικού δικαίου στους δρόμους μας". Η δύναμη επιστρατεύθηκε για να προστατεύσει κυρίως τους χώρους γύρω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

AP Photo/Alex Brandon