Τουρκία: Στη «λάθος πλευρά» όσες χώρες στηρίζουν τον Χ. Χαφτάρ

Τουρκία: Στη «λάθος πλευρά» όσες χώρες στηρίζουν τον Χ. Χαφτάρ

Χώρες όπως η Γαλλία, που υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη βρίσκονται στη λάθος πλευρά της σύγκρουσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ι. Καλίν, σημειώνοντας ότι οι υποστηρικτές του Χαφτάρ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι «αξιόπιστος συνεταίρος στη Λιβύη».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France 24, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως η Τουρκία «απλώς έστειλε μερικούς συμβούλους για να βοηθήσουν (σ.σ.: την κυβέρνηση Σάρατζ) ώστε να φέρει σε ένα βαθμό ισορροπίας τη σύγκρουση».

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί  πολιτική λύση για την κρίση στη Λιβύη, δηλώνοντας ότι «ο Χαφτάρ, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, συνεχίζει να επιτίθεται στους δικούς του ανθρώπους, στέλνοντας ‘’κύματα’’ βίας σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο Καλίν χαρακτήρισε «πραξικοπηματία» τον Χαφτάρ και είπε πως δεν είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού, και πως κλιμακώνει την ένταση στη χώρα με τη στήριξη που έχει από την περιοχή του Κόλπου, τη Ρωσία και μερικές άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση του Σάρατζ, είπε ο κ. Καλίν, «εξαρχής συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα και εποικοδομητικά, τηρεί την κατάπαυση του πυρός και συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα».  

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας σημείωσε ακόμη πως «τώρα, οι υποστηρικτές του Χαφτάρ συνειδητοποίησαν ότι (σ.σ.: οι στρατιωτικές επιχειρήσεις) δεν είναι λύση και δεν έχουν αποτέλεσμα».

Δείτε τη συνέντευξη: