ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1952η
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Τουρκία για Καβαλά: Οι ΗΠΑ να σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων μας

Τουρκία για Καβαλά: Οι ΗΠΑ να σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων μας
APimages

Η Τουρκία απέρριψε την έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απελευθέρωση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά που κατηγορείται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016, αναφέροντας ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας. 

«Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι ασυμβίβαστη με το κράτος δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Αξού σε γραπτή δήλωση. «Οι διαδικασίες γίνονται ανεξάρτητα δικαστήρια και όλοι πρέπει να σεβαστούν τις αποφάσεις τους», πρόσθεσε.

Ο Αξού κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν «νομικές δικαιολογίες» προκειμένου να μην εκδώσουν τον ιμάμη Φετουλαχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είχε αναφερθεί νωρίτερα με ανακοίνωση του στο ζήτημα. «Η συνεχιζόμενη φυλάκισή του Οσμάν Καβαλά και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης του, κυρίως εξαιτίας της συγχώνευσης των υποθέσεων σε βάρος του, υπονομεύουν την τήρηση του κράτους του δικαίου και τη δημοκρατία», είπε ο Πράις.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να εγγυηθεί τη δίκαιη, διαφανή και ταχεία επίλυση της υπόθεσης αυτής συμμορφούμενη προς τη νομοθεσία της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της», πρόσθεσε ο Πράις.

Ο Οσμάν Καβαλά εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός. Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο δεν αποφυλακίσθηκε, διότι αμέσως ετέθη υπό κράτησιν στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.