8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Τουρκία: Δεν θα αναστείλουμε τις γεωτρήσεις παρά την πανδημία

Τουρκία: Δεν θα αναστείλουμε τις γεωτρήσεις παρά την πανδημία

Η Τουρκία δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναστολή γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας σε ιστορικά επίπεδα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

«Θα συνεχίσουμε τα προγράμματα εργασίας μας στις δικές μας περιοχές μας σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις που μας έχουν γίνει από την "ΤΔΒΚ"», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας εκτίμησε ότι οι τιμές πετρελαίου, μετά τις πρόσφατες διακυμάνσεις που προκάλεσαν πτώση έως και 50%, αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου άνοδο, καθώς οι χώρες του OPEC με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ρωσία, τερμάτισαν τον μεταξύ τους πόλεμο των τιμών την 1η Μαΐου.

Παράλληλα, ο Ντονμέζ συμπλήρωσε ότι αυτού του είδους οι γεωτρήσεις απαιτούν πολύ χρόνο και εφόσον διακοπούν το πλάνο εργασιών πρόκειται να διαταραχθεί για τουλάχιστον μία διετία. «Εμείς θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς να χάνουμε χρόνο» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση αναβολής των γεωτρήσεων από πλευράς των διεθνών κοινοπραξίων ExxonMobil-Qatar Petroleum και ENI-Total στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ντονμέζ σχολίασε ότι «οι χρηματοοικονομικές δυσκολίες που βιώνουν τα κράτη και οι εταιρείες έχουν δείξει για άλλη μια φορά ότι η πιο οικονομική και λογική επιλογή για το άνοιγμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι η διαδρομή μέσω Τουρκίας».

Επίσης, ο Ντονμέζ αναφέρθηκε και στο παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, τονίζοντας ότι μέσω αυτού «έχει ενισχύσει την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπληρώνοντας ότι «οι εργασίες αδειοδότησης στις περιοχές δικαιοδοσίας μας συνεχίζονται» και όταν ολοκληρωθούν θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή.