Τουρκία: Αντιδράσεις για τις απειλές Ερντογάν περί απέλασης 10 πρέσβεων - Μας σέρνει στον γκρεμό, λέει ο Κιλιντσάρογλου

Τουρκία: Αντιδράσεις για τις απειλές Ερντογάν περί απέλασης 10 πρέσβεων - Μας σέρνει στον γκρεμό, λέει ο Κιλιντσάρογλου

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά την εντολή Ερντογάν να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα 10 πρέσβεις δυτικών χωρών που στήριξαν τον Οσμάν Καβαλά. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι ο Ερντογάν «σύρει τη χώρα γρήγορα στον γκρεμό».

«Ο λόγος για αυτές τις κινήσεις δεν είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων αλλά η δημιουργία τεχνητών λόγων για την καταστροφή της οικονομίας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Κιλιντσάρογλου. 

«Έχουμε ξαναδεί αυτήν την ταινία. Επιστρέψτε αμέσως στην πραγματική ατζέντα και στο θεμελιώδες πρόβλημα αυτής της χώρας, την οικονομική κρίση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος IYI της αντιπολίτευσης Γιαβούζ Αγκιραλίογλου, σύμφωνα με το Reuters.

Από τη μεριά του ο Σινάν Ούλγκεν, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Edam με έδρα την Κωνσταντινούπολη και πρώην διπλωμάτης, επισήμανε ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Ερντογάν είναι λανθασμένη καθώς η Τουρκία επιδιώκει να απομακρύνει την εξωτερική της πολιτική από τα μακρά επεισόδια έντασης τα τελευταίων ετών.

Η νέα, δυνητική, διπλωματική κρίση συμπίπτει με τις ανησυχίες των επενδυτών για την πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η κεντρική τράπεζα, υπό την πίεση του Ερντογάν μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να τονώσει την τουρκική οικονομία. 

Ο Καβάλα, συνεργάτης πολλών ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων το 2013 και για συμμετοχή σε αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. Αρνείται τις κατηγορίες και παραμένει υπό κράτηση όσο συνεχίζεται η δίκη του.

Ο Τ. Ερντογάν απέστειλε οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να κηρυχθούν persona non grata 10 πρέσβεις χωρών - μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία - οι οποίοι ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα.

Οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας είχαν εκδώσει δήλωση με την οποία ζητούσαν «δίκαιη και έγκαιρη» επίλυση της υπόθεσης του Οσμάν Καβαλά. Η δήλωση ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στην υπόθεση Καβαλά «ρίχνουν σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της διαφάνειας».

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία. Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας τους για «απρέπεια».

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε εγκαλέσει τους 10 πρέσβεις την περασμένη Τρίτη για την, όπως ανέφερε, «ανεύθυνη» δήλωσή τους με την οποία
ζητούσαν δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης Καβαλά.