Τουριστικά έσοδα μόλις 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, χαμηλώνει πάλι ο φετινός στόχος

Τουριστικά έσοδα μόλις 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, χαμηλώνει πάλι ο φετινός στόχος

Οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιούνιο ήταν σχεδόν μηδενικές, μόλις 64 εκατ ευρώ. Καλύτερα, αλλά χωρίς να αλλάζουν δραστικά την συνολική εικόνα κινήθηκαν τα πράγματα τον Ιούλιο. Πηγές της τουριστικής βιομηχανίας μεταφέρουν στο liberal.gr μια εικόνα γύρω στα 800 εκατ ευρώ. Κοντά στο 80% κάτω από πέρυσι.

Ένας καλύτερος ωστόσο από τον Ιούλιο, Αύγουστος ή ένας ακόμη καλύτερος Σεπτέμβριος, δεν διαφοροποιούν την μεγάλη εικόνα. Η φετινή σεζόν έχει χαθεί. Οι κρατήσεις σκοντάφτουν είτε στο φόβο, είτε αφορούν διάστημα μερικών ημερών. Εκτός των Ελλήνων, κατά κανόνα οι ξένοι επισκέπτες του Ιουλίου και του Αυγούστου νεαρές ηλικίες, αφού λόγω COVID απουσιάζουν οι μεγαλύτερες, αυτές που ξοδεύουν περισσότερο.

Ένα 70% λοιπόν κάτω από πέρυσι, αντί για 80% και 90%, δεν αλλάζει το μεγάλο κάδρο. Αλλά για τις τοπικές οικονομίες που ζουν από τον τουρισμό, την Χαλκιδική, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα παραπάνω, είναι σημαντικό. Σημαίνει περισσότερα έσοδα το χειμώνα. Λιγότερα λουκέτα σε επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης. Περισσότερες ζωντανές θέσεις εργασίας. 

Άρα το ερώτημα, που ακριβώς θα κάτσει φέτος η μπίλια του τουρισμού, είναι κομβικό για την πραγματική οικονομία. Τα στοιχεία για τον Ιούλιο που μεταφέρουν άνθρωποι της τουριστικής αγοράς είναι πολύ καλύτερα από εκείνα του προηγούμενου μήνα. Αλλά και πάλι απέχουν πολύ από το καλό σενάριο. Είναι μια εκτίμηση γύρω στα 800 εκατ ευρώ.

Κάμψη κατά 78% σε σχέση με τη αντίστοιχο μήνα του 2019, όπου τα τουριστικά έσοδα είχαν ανέλθει σε 3,64 δισ. ευρώ. Με την επίδοση αυτή, τα συνολικά έσοδα του 7μηνου διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ αφού η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε χθες ότι τα έσοδα α’ εξαμήνου ανήλθαν σε 678 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη αυτά φανερώνουν ότι φέτος τα έσοδα, όπως είχε αναφέρει πριν δυο εβδομάδες ο πρόεδρος Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, θα κυμανθούν μεταξύ 3 έως 3,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά αντιστοιχούν στο 16% έως 19% των εσόδων της προηγούμενης χρονιάς και σύμφωνα με την πορεία που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να κυμανθούν στο κάτω όριο της πρόβλεψης του κ. Ρέτσου.

Συγκεκριμένα κατά στους πρώτους 7μήνες του 2020 τα έσοδα (1,5 δισ. ευρώ) αντιστοιχούν στο 16% των τουριστικών εσόδων που είχε η χώρα την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (9,15 δις. ευρώ). Αλλά πιθανόν και η εκτίμηση αυτή πλέον μπορεί να είναι αισιόδοξη. Ήδη παράγοντες της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για τουριστικά έσοδα μέσα στο 2020, χαμηλότερα των 3 δις ευρώ.

Είναι εφικτός ο στόχος των 3,5 δισ ευρώ;

Ο μήνας Αύγουστος είναι ο καλύτερος για τις τουριστικές εισπράξεις, αφού συγκεντρώνεται το 22,5% των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων. Ωστόσο με βάση την αρχική εκτίμηση για έσοδα 3 έως 3,5 δισ, ευρώ, η χώρα θα πρέπει στους επόμενους πέντε μήνες να εισπράξει τουλάχιστον όσα έχει εισπράξει μέσα στους πρώτους 7 μήνες του έτους. Είναι εφικτό ; Πολλώ δε μάλλον όταν με την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ο προαναφερόμενος στόχος μπορεί να απαιτεί «ηράκλεια» προσπάθεια.

Μόλις χθες η TUI κατήργησε όλες τις πτήσεις από Φινλανδία για Κρήτη και Ρόδο, για την περίοδο 24 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου 2020. Το ίδιο είχε πράξει πριν λίγες ώρες και η Φινλανδική Aurinkomatkat που ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται όλα τα ταξίδια έως τις 9 Οκτωβρίου 2020 σε μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το χειρότερο είναι ότι μια σειρά χωρών θέτουν όρους και προϋποθέσεις για όσους ταξιδεύουν, καθιστώντας τα ταξίδια αναψυχής ασύμφορα. Και στον κανόνα αυτό μπαίνει τώρα και η Ελλάδα, παρά τα εντυπωσιακά αντανακλαστικά που έδειξε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. «Πολύ κρίσιμο για το υπόλοιπο της φετινής πολύ δύσκολης τουριστικής

χρονιάς, να μην συμπεριληφθεί η χώρα μας στην λίστα των χωρών που ανακοινώνει απόψε το Ηνωμένο Βασίλειο για 14ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή από αυτές. Ελπίζουμε και προσπαθούμε...», έγραψε χθες στο twitter o πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ρέτσος.

Από την άλλη πλευρά και οι ελληνικές αρχές επεκτείνουν συνεχώς τους περιορισμούς εισόδου στην χώρα ή/και τη χρονική διάρκειά τους. Το «διαβατήριό covid-19» επεκτάθηκε μέχρι τέλος του μήνα για μια σειρά χωρών, παραδοσιακών πελατών της χώρας, όπως Σουηδία, Βέλγιο κ.ά. Επίσης μέχρι τέλος του μήνα επεκτάθηκε η απαγόρευση εισόδου των μη ευρωπαίων πολιτών, με εξαίρεση 11 χώρες του πλανήτη.