Τουλάχιστον 10 συνεργάτες και αξιωματούχοι έχουν εγκαταλείψει τον Ντ. Τραμπ μέχρι στιγμής

Τουλάχιστον 10 συνεργάτες και αξιωματούχοι έχουν εγκαταλείψει τον Ντ. Τραμπ μέχρι στιγμής

Αυξάνονται ώρα με την ώρα οι παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, αφού τόσο Υπουργοί όσο και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, πολλοί εκ των οποίων στενοί σύμμαχοι του απερχόμενου προέδρου, αποχωρούν μαζικά. 

Η Υπουργός Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒός έγινε το δεύτερο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το οποίο παραιτείται μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Σε επιστολή της προς τον Τραμπ, η ΝτεΒός είπε ότι "η επίδραση που είχε η εσφαλμένη ρητορική σας στην κατάσταση και είναι το σημείο καμπής για μένα".

Είχε προηγηθεί η παραίτηση της υπουργού Μεταφορών, Ελέιν Τσάο η οποία δήλωσε πως η παραίτησή της θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα. Η Τσάο, σύζυγος του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ είπε η επίθεση "με προβλημάτισε έντονα με έναν τρόπο που απλά δεν μπορώ να παραβλέψω".

Η Δρ. Ελινόρ Γκατζ Υφυπουργός του Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών υπέβαλε την παραίτησή της γράφοντας στην επιστολή ότι είχε προγραμματίσει να παραμείνει μέχρι την επόμενη διοίκηση, αλλά τα "σχέδιά της άλλαξαν απότομα" την Τετάρτη το απόγευμα όταν είδε "τη βίαιη κατάληψη του κτιρίου του Καπιτωλίου."

Επιπλέον, ο Άντονι Ρουτζιερο, ανώτερος διευθυντής για την βιοάμυνα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος είναι και βασικός εμπειρογνώμονας της Ανατολικής Ασίας και ο Ράιν Τάλι, κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα που αφορούν τη Ρωσία, αποχώρησαν σήμερα από την κυβέρνηση. 

Από τα πόστα τους έχουν επίσης παραιτηθεί από χθες, ο Μάικ Μαλβέινι πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και ειδικός απεσταλμένος στη Βόρεια Ιρλανδία, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ματ Πότινγκερ και η Στέφανι Γκρίσαμ προϊστάμενη του επιτελείου της πρώτης κυρίας. 

Παραιτήθηκαν επίσης η γραμματέας του Λευκού Οίκου, αρμόδια για τον σχεδιασμό κοινωνικών εκδηλώσεων, Ρίκι Νικέτα, καθώς και η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Μάθιους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας the Hill, πολλοί ακόμα σκέφτονται να παραιτηθούν, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο'Μπράιεν.