Το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει συναυλία στη Δήλο που θα γίνει χωρίς άδεια

Το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει συναυλία στη Δήλο που θα γίνει χωρίς άδεια

της Αντιγόνης Καρατάσου

Το υπουργείο Πολιτισμού απαιτεί άδεια προκειμένου να παραχωρήσει έναν αρχαιολογικό χώρο του για κάποια εκδήλωση. Και σωστά, καθώς αυτό απαιτεί ο αρχαιολογικός νόμος. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο που έχει ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τότε η άδεια περνά από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), η γνωμοδότηση του οποίου αποτελεί βάση για την υπουργική απόφαση η οποία ακολουθεί.

Φαίνεται όμως πως όταν στη διοργάνωση εμπλέκεται το ίδιο το υπουργείο, η εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ δεν θεωρείται απαραίτητη. Κάτι σαν «δικό μας είναι, ό,τι θέλουμε κάνουμε». Για του λόγου το αληθές: την Κυριακή 17 Ιουλίου, θα δοθεί στη Δήλο βραδινή συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, και μάλιστα με εισιτήριο 50 ευρώ- στο οποίο περιλαμβάνεται και η μεταφορά με το πλοιάριο από τη Μύκονο. Τη διοργανώνουν ο Δήμος Μυκόνου και η Association "Revive Delos", με τη στήριξη της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. 

Η διοργάνωση της συναυλίας δεν πέρασε από κανένα συμβούλιο, αν και, όπως είπαμε θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς η Δήλος είναι μνημείο της UNESCO. Επιπροσθέτως, εφόσον η εκδήλωση έχει εισιτήριο, θα έπρεπε να έχει συζητηθεί στο ΚΑΣ η καταβολή ή μη καταβολή τελών από τους διοργανωτές, έστω και αν τα έσοδα θα διατεθούν για το αρχαιολογικό έργο στο νησί. Ενδέχεται η παραχώρηση να έγινε με διοικητική πράξη, που αν και οριακά νόμιμο, δεν είναι ηθικό και δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να συμβεί. Ενδέχεται επίσης να συζητηθεί το αίτημα την ερχόμενη Τρίτη στο συμβούλιο, αλλά αυτό θα ήταν απαράδεκτο, καθώς η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.

Δεν είναι τυπικό το θέμα που ανακύπτει, είναι θέμα ουσίας. Πού ακριβώς θα γίνει η συναυλία; Θα χρησιμοποιηθεί το απολύτως ακατάλληλο θέατρο του νησιού, όπως έχει γραφεί και αναφερθεί κατά το παρελθόν, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους; Θα χρησιμοποιηθεί η αγορά των Κομπεταλιαστών που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, ή κάποιο άλλο σημείο; Με ποιους όρους; Ποιος δηλαδή θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος το οποίο όλοι απευχόμεθα; Οι διοργανωτές, όπως θα έπρεπε, ή το ελληνικό δημόσιο; Ποια μέτρα προστασίας των αρχαιοτήτων και των θεατών θα ληφθούν; Και τέλος, γιατί το υπουργείο Πολιτισμού δεν ζητά άδεια από τον εαυτό του, όπως κάνει με κάθε φορέα ή ιδιώτη;

Η εκδήλωση θα γίνει με την  πανσέληνο του Ιουλίου. Το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο "Δεύτερη Ζωή",  αποτελείται  από μελοποιημένα ποιήματα ελλήνων ποιητών, από το προσωπικό ρεπερτόριο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Από την Σαπφώ έως τον Μιχάλη Γκανά, περνώντας από τους Λαπαθιώτη, Ιωάννου, Πολυδούρη, Ελύτη, Καψάλη, Καρυωτάκη, κ.ά. ξεδιπλώνεται μία ελεγεία στο τόπο και τους ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ το Μουσείο Δήλου είναι κλειστό τις Δευτέρες όπως και τα απογεύματα του Σαββάτου. Σε μέρες τέτοιας τουριστικής αιχμής….