Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, 10:52

-A +A

Το ΥΠΕΞ Κύπρου καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, 10:52
Το ΥΠΕΞ Κύπρου καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
-A +A

Την καταδίκη του για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, «που φέρεται να επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους», εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής δημοκρατίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Κύπρου, «το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν έχει και δεν παράγει καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα που να επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλων παράκτιων Κρατών».

Το υπουργείο υπογραμμίζει ακόμα ότι το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τις θέσεις της Τουρκίας, «όπως αυτές διαλαμβάνονται στην πρόσφατη επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα ΗΕ προς τον ΓΓ ΟΗΕ, με την οποία κατατέθηκαν συντεταγμένες για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και βόρεια της Κύπρου, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, καταστρατηγώντας τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει στην ολότητά τους τις Τουρκικές θέσεις και αβάσιμες διεκδικήσεις και θα απαντήσει καταλλήλως δια επίσημης επιστολής προς τα ΗΕ», τονίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα