Το υπ. Πολιτισμού και το κατασκευασμένο πολιτικό σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ

Το υπ. Πολιτισμού και το κατασκευασμένο πολιτικό σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ

Κατασκευασμένο πολιτικό σκάνδαλο χαρακτήρισε μιλώντας στη Βουλή τα όσα διαδραματίζονται από πέρσι στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Βερναρδάκης με ερώτησή του  εγκαλούσε την Υπουργό γιατί δεν έχει ασκήσει πειθαρχικές διώξεις με βάση δίωξη  του εισαγγελέα διαφθοράς, για υπόθεση του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ ., ενώ στη συνέχεια της ίδιας ερώτησης ζητούσε να πληροφορηθεί  το ποσό με το οποίο έχει επιχορηγηθεί το Ταμείο από τις 7 Ιουλίου 2019 και μέχρι σήμερα.

Η Υπουργός Πολιτισμού για το θέμα των πειθαρχικών διώξεων, τις οποίες απαιτούσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε  ότι η πειθαρχική διαδικασία έχει ανασταλεί μέχρι το πέρας της κύριας ανάκρισης, η οποία, περισσότερο από ένα χρόνο μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί.  Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ο βαθμός συμμετοχής  (εάν υπάρχει) του καθενός από τους 17 υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ.Α. που έχουν υποστεί δίωξη σε προανακριτικό επίπεδο. Σημείωσε μάλιστα ότι οι 15 από τους 17 διώκονται μόνο και μόνο επειδή μετείχαν στα τότε Διοικητικά Συμβούλια του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. και κατέληξε πως ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και στελέχη του ΥΠ.ΠΟ.Α με θέσεις ευθύνης, όπως προϊστάμενοι.

«Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. από τις 7 Ιουλίου 2019 η απάντηση της Υπουργού προς τον βουλευτή ήταν αποστομωτική» αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο υπουργείο, ΠΟΕ- ΥΠΠΟ. «Η μόνη επιχορήγηση που έχει λάβει το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. τον τελευταίο σχεδόν ένα χρόνο ήταν αυτή που είχε υπογράψει η Μυρσίνη Ζορμπά, δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στις 5/7/2019, και αφορούσε στην κάλυψη των κατασκηνώσεων για το έτος 2019, τα λειτουργικά έξοδα του παιδικού σταθμού, τη μισθοδοσία του προσωπικού του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. και άλλα έξοδα του Ταμείου.

Όταν δε ο ερωτών βουλευτής στη δευτερολογία του επιχείρησε να υποστηρίξει ότι αυτά τα χρήματα ήταν για το έτος 2019 και πως από 1/1/2020 θα έπρεπε να έχει περάσει τόσο ο παιδικός σταθμός όσο και το προσωπικό του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. στο ΥΠ.ΠΟ.Α. ήρθε η δεύτερη απάντηση καταπέλτης από την Υπουργό Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, η κ. Μενδώνη τόνισε πως αυτό θα είχε γίνει εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σωστά τη δουλειά της και η ρύθμιση για τη μεταφορά του προσωπικού ήταν σωστή και όχι έωλη, όπως αποδεικνύεται από  το Α.Σ.Ε.Π. και όχι μόνο. Με συνέπεια το προσωπικό και ο παιδικός σταθμός να παραμένουν ακόμη στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ.»

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  έκανε επίσης  σαφές πως η επιχείρηση εμπλοκής της ίδιας προσωπικά και της κυβέρνησης σε ένα κατασκευασμένο πολιτικό σκάνδαλο δεν θα περάσει. Η διαδικασία της εκκαθάρισης του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. θα προχωρήσει γιατί, όπως υποστήριξε, «αποτελεσματική διοίκηση είναι αυτή  που επιλύει προβλήματα σε φορείς και οργανισμούς και όχι αυτή που προβαίνει μόνο σε αναφορές σε δικαστικές αρχές προκειμένου να διώκονται άνθρωποι που δεν είναι αρεστοί».  Η κ. Μενδώνη ολοκληρώνοντας ξεκαθάρισε πως το ΥΠ.ΠΟ.Α δεν πρόκειται να αποκρύψει το παραμικρό, πως οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη θα προχωρήσουν και πως οποιαδήποτε νέο στοιχείο προκύπτει θα αποστέλλεται αμέσως στις αρμόδιες αρχές, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε πως η ίδια θα ασκήσει τα πειθαρχικά της δικαιώματα με βάση το νόμο και όχι τα ιδεολογήματα.

«Ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. με βάση τα παραπάνω, καθώς και όσα ακόμη ειπώθηκαν στην αίθουσα της Βουλή τη Δευτέρα 25 Μαΐου, συμπεραίνουμε πως το μένος που υπάρχει κατά του εκλεγμένου συνδικαλιστικού κινήματος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι απύθμενο» σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

«Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το  γεγονός ότι βουλευτής ζητά την πειθαρχική δίωξη εργαζομένων, ενώ γνωρίζει πως το μόνο τους ‘αμάρτημα’ ήταν ότι είχαν τοποθετηθεί μέλη σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο φορέα. Κοντολογίς ζητά, πέρα των άλλων, και  την επαγγελματική  καταστροφή ανθρώπων, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει μικροπολιτικούς σχεδιασμούς, που στηρίχθηκαν στη διαπόμπευση προσώπων και στη δολοφονία χαρακτήρων.

Ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ., πάντα με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, διαπιστώσαμε δυστυχώς και από επίσημα χείλη πως οι εργαζόμενοι στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. βρίσκονται εργασιακά στον αέρα με απόλυτη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία αντί να λύσει έστω ένα ζήτημα του Ταμείου, τους εξαπάτησε με μία νομοθετική ρύθμιση που χαρακτηρίζεται  αρμοδίως έωλη.»

Η Λίνα Μενδώνη είπε αναλυτικά πως στις  8 Οκτωβρίου, με το υπ’ αριθμόν 3697 έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, γνωστοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος δεκαεπτά υπαλλήλων υπό την ιδιότητά τους· οι δεκαπέντε ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο ένας με την ιδιότητα του Διευθυντή του Ταμείου και ο τελευταίος με την ιδιότητα του υπαλλήλου του Ταμείου.

«Στο συνταχθέν σχέδιο κατηγορητηρίου κατά το στάδιο της ποινικής προδικασίας διά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη στους εν λόγω υπαλλήλους, δεν αναφέρονται με πληρότητα και σαφήνεια τα πραγματικά περιστατικά που θεμελιώνουν κατά νόμο την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνται» τόνισε η υπουργός. Και συμπλήρωσε πως η κύρια ανακριτική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, επομένως, δεν υπάρχουν έγγραφα που να δείχνουν τη συμμετοχή κάθε κατηγορουμένου.

«Πολλά από αυτά που λέτε» τόνισε η υπουργός απευθυνόμενη προς τον βουλευτή, «θα μπορούσαν να είχαν γίνει, εάν είχατε φροντίσει να κάνετε σωστές διαδικασίες για να μπορεί να γίνει η μεταφορά των υπαλλήλων του Ταμείου στο Υπουργείο, για να μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο ο παιδικός σταθμός για τον οποίον δόθηκαν τα χρήματα. Επειδή τίποτε από αυτά δεν έγινε, διότι και οι ρυθμίσεις που κάνατε για το προσωπικό, κύριε Βερναρδάκη, όπως αποδεικνύεται από το ΑΣΕΠ και όχι μόνο, είναι έωλες, το προσωπικό αυτό παραμένει στο Ταμείο. Απλώς, προσπαθείτε να εμπλέξετε την παρούσα Κυβέρνηση και εμένα σε ένα κατασκευασμένο από εσάς πολιτικό σκάνδαλο. Ξέρετε και το κάνετε πολύ καλά αυτό.»

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν προτίθεται να αποκρύψει το παραμικρό. Παραπέμπει οποιοδήποτε στοιχείο αφορά στον υπό λύση φορέα αυτομάτως στις αρμόδιες αρχές, τις δικαστικές και στις εισαγγελικές. Προφανώς οι πειθαρχικές διώξεις θα ασκηθούν τη στιγμή που θα πρέπει να ασκηθούν χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία εύνοια.

Όμως, δεν προτίθεμαι -και θέλω να είναι σαφές αυτό- να προβαίνω  σε πυροτεχνήματα-αναφορές στη Δικαιοσύνη ούτε να ασκώ βεβιασμένα τα πειθαρχικά μου καθήκοντα. Αυτό θα γίνει μέσα στο πλαίσιο το οποίο υπαγορεύουν οι νόμοι και όχι πολιτικά ιδεολογήματα.»