Το υπ. Παιδείας επαναφέρει τις αυξημένες αρμοδιότητες στα 15μελή

Το υπ. Παιδείας επαναφέρει τις αυξημένες αρμοδιότητες στα 15μελή

Τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, τα οποία καθιερώθηκαν το 1986, θέλει να αναβιώσει το υπουργείο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Όπως αναφέρει ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου, «επιδίωξή μας είναι η θεσμοθέτηση διαδικασιών κατά τις οποίες θα συμμετέχουν οι μαθητές ακόμα και του Δημοτικού, ώστε οι κανόνες συνύπαρξης στο σχολείο να μην έρχονται ως αποφάσεις που επιβάλλονται ''άνωθεν'', αλλά ως ένα ''κοινωνικό συμβόλαιο'' που συζητείται».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προωθείται η κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού σε κάθε σχολείο με τη συνεργασία γονέων και η ενίσχυση του συλλόγου των διδασκόντων, κάτι που θα οδηγήσει -όπως εκτιμά η εφημερίδα- σε υποβάθμιση του ρόλου των διευθυντών.

Έρχονται αλλαγές σε σπουδές εξ αποστάσεως και μεταπτυχιακά

Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ, αλλά και «κόφτη» προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές, που παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση και στην Ελλάδα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Μάλιστα, στο μικροσκόπιο του υπουργείου θα τεθούν και τα εξ αποστάσεως προγράμματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ. Η δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή, με δεδομένο ότι κάθε πρόγραμμα μπορεί να έχει μεγάλους αριθμούς διαδικτυακών φοιτητών, ενώ τα δίδακτρα ανέρχονται έως και 5.000 ευρώ το άτομο.

Ο κόφτης συνίσταται στο ότι, θα καθιερωθεί μεταβατική περίοδος για όσους επιθυμούν να κάνουν διδακτορικές σπουδές, καθώς σήμερα παρατηρείται μεγάλο μεν αρχικό ενδιαφέρον, το οποίο ωστόσο στη διαδρομή «ξεφουσκώνει».

Με πληροφορίες από: skai.gr, protothema.gr