ΣΥΡΙΑ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη συνέχιση των διασυνοριακών παραδόσεων βοήθειας μέσω Τουρκίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη συνέχιση των διασυνοριακών παραδόσεων βοήθειας μέσω Τουρκίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας  (ΣΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξουσιοδότησε τελικά αργά χτες βράδυ την επανέναρξη των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας σε Σύρους μέσω μιας συνοριακής διέλευσης στα τουρκοσυριακά σύνορα, μία ημέρα αφού εξέπνευσε η εντολή της επιχείρησης η οποία διεξαγόταν τα προηγούμενα έξι χρόνια, αφήνοντας στον αέρα εκατομμύρια ανθρώπους που σύμφωνα με τον Οργανισμό εξαρτώνταν απόλυτα από αυτή.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από μια εβδομάδα διαξιφισμών και διχασμού και επτά στο σύνολο ψηφοφορίες, το κείμενο της απόφασης το οποίο συνέταξαν η Γερμανία και το Βέλγιο και προβλέπει τη χρησιμοποίηση για έναν χρόνο της συνοριακής διέλευσης Μπαμπ αλ Χάουα -ως την Παρασκευή χρησιμοποιούνταν δύο διελεύσεις-  εγκρίθηκε με 12 ψήφους από τις 15 του ΣΑ. Να σημειωθεί πως η Ρωσία, ο βασικός σύμμαχος της Συρίας, η Κίνα και η Δομινικανή Δημοκρατία απείχαν.

Η Ρωσία, μάλιστα, η οποία είχε ασκήσει βέτο μαζί με την Κίνα σε προηγούμενες εκδοχές του κειμένου, πρακτικά επέβαλε τη μείωση των διελεύσεων μέσω των οποίων παραδίδεται η βοήθεια σε μία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ