Το πλαφόν στα πάγια, τα τιμολόγια που «ξαναγράφονται» και τι ανησυχεί την αγορά

Το πλαφόν στα πάγια, τα τιμολόγια που «ξαναγράφονται» και τι ανησυχεί την αγορά

Αλλαγές πάνω στις … αλλαγές έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία «ξαναγράφονται» με χαμηλότερα αυτή τη φορά πάγια. Η τροπολογία που καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή βάζει «κόφτη» στην αύξηση των παγίων του ρεύματος, υποχρεώνοντας όσες εταιρείες τα είχαν αναπροσαρμόσει, να τα επαναφέρουν εκεί που βρίσκονταν στις 4 Ιουλίου.

Τα αυξημένα πάγια που είχαν συμπεριληφθεί σε κάποια από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν προ ημερών οι προμηθευτές για τον Αύγουστο, έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να οδηγούσαν σε επιβάρυνση ακόμη και 70-80 ευρώ για μηνιαίες καταναλώσεις της τάξης των 500 κιλοβατωρών. Τώρα, οι πάροχοι καλούνται να επανυπολογίσουν τις χρεώσεις τους και να επαναφέρουν τα πάγια εκεί που βρίσκονταν στις αρχές του μήνα, προτού δηλαδή τεθούν σε εφαρμογή τα κυβερνητικά μέτρα για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής κλπ. Ταυτόχρονα τους δίνεται ολιγοήμερη προθεσμία να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια τους.

Εκείνο που δεν μπορεί με τίποτα να αλλάξει αφορά στις προβλέψεις των παρόχων για τις διεθνείς τιμές, βάσει των οποίων ανακοίνωσαν τις χρεώσεις για το μήνα Αύγουστο. Η απογείωση των τιμών στο φυσικό αέριο, το οποίο προ ημερών έκανε ρεκόρ όλων των εποχών και κινείται πλέον σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, τρομάζει την αγορά. Εάν η έντονα ανοδική αυτή τάση συνεχιστεί και μέσα στον Αύγουστο, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως κάποιοι προμηθευτές θα πέσουν έξω στους υπολογισμούς τους.

Και όσοι δεν κατάφεραν να «μαντέψουν» σωστά τις διεθνείς τιμές του Αυγούστου, θα δυσκολευτούν πολύ ή δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις τιμές λιανικής για τις οποίες έχουν δεσμευτεί απέναντι στους πελάτες τους. Εταιρείες, ειδικά οι μη καθετοποιημένες, κινδυνεύουν να πληρώσουν ακριβά τους λάθος υπολογισμούς. Έτσι εξηγούνται και οι τσιμπημένες τιμές που ανακοίνωσαν όλοι οι προμηθευτές, δηλαδή το risk premium που έβαλαν στα τιμολόγια. Έγινε προκειμένου να καλύψουν το ρίσκο να μη «διαβάσουν» σωστά τις διεθνείς τάσεις για τον επόμενο μήνα, και να πέσουν έξω.

Το σκηνικό παραμένει εκρηκτικό. Παρ’ ότι οι τιμές χονδρικής υποχωρούν και κινούνται στα 378 ευρώ η μεγαβατώρα (από 473,93 ευρώ χθες), τίποτα δεν δείχνει πως οδεύουμε σε αποκλιμάκωση με μόνιμα χαρακτηριστικά. Η αγορά είναι απολύτως ρευστή. Τι θα συμβεί αν οι τιμές χονδρικής, από όπου και αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια οι πάροχοι, εκτιναχθούν κι άλλο, εφόσον οι ροές του Nord Stream συνεχίσουν να βρίσκονται στο 20%; Εάν δεν αλλάξει η τάση, τότε στις 20 Αυγούστου, όταν θα έρθει η ώρα για να ανακοινώσουν οι πάροχοι τις χρεώσεις Σεπτεμβρίου, ειδικά όσοι έπεσαν έξω στις προβλέψεις για τον Αύγουστο, θα προβούν σε διορθωτικές κινήσεις προς τα πάνω. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κύμα φυγής πελατών προς αναζήτηση φθηνότερων παρόχων, πυροδοτώντας ένα φαύλο κύκλο μετακινήσεων, γνωστό ως «ενεργειακό τουρισμό». Δηλαδή το φαινόμενο της μετακίνησης καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας απλήρωτα χρέη στον προηγούμενο, κ.ό.κ. Το παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα συμβεί από το φθινόπωρο, το ερώτημα είναι σε ποια έκταση θα το δούμε.