Το Oruc Reis ξεκινά σεισμικές έρευνες
Τουρκική πρεσβεία Ουάσινγκτον

Το Oruc Reis ξεκινά σεισμικές έρευνες

Την έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis ανακοίνωσε μέσω twitter η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Σε μια στιγμή όπου οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απόσυρση τμημάτων των μονάδων του τουρκικού ναυτικού που βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο, η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε τις έρευνες, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί. Στο χάρτη του marinetraffic ο ο οποίος δείχνει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται κάθε πλοίο, το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σύμφωνα πάντως με την ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας, το "τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο", ενώ επισημαίνεται ότι "η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο".

Σε άλλη ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον αναφέρεται ότι "η Ελλάδα προσποιείται πως αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο".

Και χαρακτηρίζει  ως "απαράδεκτο" ότι η Ελλάδα πιστεύει "πως ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, περίπου 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, είναι σε θέση να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων". Η ανάρτηση καταλήγει αναφέροντας ότι "αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο".