Το «όχι» Μητσοτάκη στις πρόωρες κάλπες και η μάχη κατά της ακρίβειας

Το «όχι» Μητσοτάκη στις πρόωρες κάλπες και η μάχη κατά της ακρίβειας

«Η απόλυτη μάχη». Με τη φράση αυτή χαρακτηρίζουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, την επιχείρηση της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια που καθημερινά τείνει να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο «μπελά» για τον πολίτη. Οι συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ανηφόρα που έχουν πάρει οι τιμές στην ενέργεια συνθέτουν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που αποτελούν ένα μυτερό «αγκάθι» στα πλευρά της κυβέρνησης. 

Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι το σκέφτηκε, απέρριψε τα σενάρια τόσο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στους επόμενους μήνες όσο και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο, όταν η αβεβαιότητα μοιάζει να κυριαρχεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Το να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέσα στην άνοιξη θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο» σημειώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, αποτυπώνοντας  το κλίμα εντός του Μεγάρου Μαξίμου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η μάχη κατά της ακρίβειας. 

Ήδη μέρα με τη μέρα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ενισχύσει το οπλοστάσιο του έναντι της ακρίβειας που λαμβάνει καθημερινά διαστάσεις, εντός και εκτός Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση: 

- Προχώρησε στη λήψη μέτρων ύψους 1,1 δις ευρώ μέχρι και τον Ιούνιο προκειμένου να συγκρατηθεί το κύμα ανατιμήσεων. 

- Ανέλαβε πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχικά με την πρόταση των «έξι σημείων» προς την Κομισιόν, με κεντρικό άξονα την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Παράλληλα έπαιξε βασικό ρόλο στη συμμαχία των χωρών του Μεσογείου, η οποία δραστηριοποιήθηκε με στόχο την προώθηση άμεσων λύσεων στον τομέα της ενέργειας, κάτι που φάνηκε και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Τη Δευτέρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τα αποθέματα των τροφίμων, μια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα των ελλείψεων, είτε τώρα είτε στο άμεσο μέλλον.