Το ντοκουμέντο της συγκάλυψης στο Μάτι - Όλος ο διάλογος

Το ντοκουμέντο της συγκάλυψης στο Μάτι - Όλος ο διάλογος

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία στο Μάτι, η Καθημερινή έφερε στη δημοσιότητα διαλόγους-φωτιά και στοιχεία που δείχνουν απόπειρα συγκάλυψης της έρευνας για τυχόν λάθη και παραλείψεις της θλιβερής νύχτας της 23ης Ιουλίου του 2018.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πραγματογνώμων αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσιος, στον οποίο και ανατέθηκε από την Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση δέχθηκε ευθεία απειλή από την κορυφή του Σώματος, προκειμένου να συγκαλύψει τα πραγματικά γεγονότα.

«Θάψ’ τα μην μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν εντολές πολιτικές, 'από το υπουργείο', μην δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη, φτιάχτ’ τα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, θες καμιά δυσμενή;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στους σοκαριστικούς πραγματικά διαλόγους. 

«Σε κάλεσα λοιπόν για να σε ξυπνήσω. Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου, και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα για να φτάσεις στην ηγεσία(…)», λέει αρχικά σύμφωνα με το δημοσίευμα ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος όμως μετά αλλάζει εντελώς στάση, λέγοντας του: «Πού πας να δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Πού πας, ρε;».

Σε αυτό το σημείο ξεκινούν μάλιστα και οι απειλές:  «Eάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε».

Ολόκληρος ο απομαγνητοφωνημένος διάλογος έχει ως εξής:

- «Κλήθηκα σε ανώτατο επίπεδο και μου λένε,"ο κύριος Λιότσιος;". Λέω εντάξει θα βοηθήσει. "Τι θα βοηθήσει; Εδώ καταφέρεται και κάνει κρίσεις ανωτέρων. Με ποιο δικαίωμα; Ο κ. Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για τη φωτιά κι όχι μες από το πόρισμα να φαίνεται ποιος φταίει, αν φταίει ο Ματθαιόπουλος, ο Τερζούδης, ο άλλος, ο άλλος". Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε...» ξεκινά το ηχητικό ντοκουμέντο με τις «οδηγίες» Ματθαιόπουλου από τις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Πέντε πραγματάκια γράψε με την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ' α... σου. Δεν πρόκειται να σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα. Αυτα΄είχα, αυτά έβαλα, αυτά βρήκα. Σου είπα. Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη».

- «Τα γράφω αυτά, τα γράφω... Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μια ώρα που έφυγε από εκεί με την ταχύτητα και το πυροθερμικό φορτίο... Όλα αυτά τα γράφω, όλα αυτά».

- «Τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι, αύριο έφυγε. Και θα φύγει ο Ζαγοραίος, θα πάει πιο ψηλά. Θα μπει άλλος. Ποιος σε είδες ποιος σε ξέρει. Μην το βλέπεις τώρα εκεί που είσαι... Και αυτά τα λεφτά που θα πάρεις κι αν θα τα πάρεις» - «Ποια λεφτά μωρέ; για τα λεφτά είναι;» προσπαθεί να εξηγήσει ο κ. Λιότσιος - «θα τα χαλάσεις μετά στον δικό σου δικηγόρο. Θα θες τρεις δικηγόρους μετά, στο λέω. Θα κάθεσαι εκει στο Ακροατήριο και θα σου πει "κύριε Πραγματογνώμονα για ελάτε". Μετά θα σε πάρει ο δικηγόρος του Τερζούδη, θα σε πάρει ο δικηγόρος του Ματθαιόπουλου και θα στο κάνει το κωλάκι τόσο.

Μην με αναμίξεις πουθενά. Τελείως φιλικά στο είπα 50 φορές, συμβουλευτικά να σε σώσω. Θα τα βάλεις με το Δασαρχείο, θα σ΄ανοίξει τον κώλο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου, θα σ' ανοίξει τα καπούλια. Μολις κατηγορηθούμε, θα βάλουμε τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 επί Γκουρμπάτση. Κατηγορείσαι, κατηγορείσαι, κατηγορείσαι. Και το μεμωνομένο μέτα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα.

Και ποιες γνώσεις εσύ έχεις να πεις ότι το αυτοκίνητο άργησε ή το αυτοκίνητο engage και τα λοιπά;»

- «Σύμφωνα με τα χαρτιά που πήρα. Δεν σου λέω...»

- «Τι θα πει; Τ' αποδεικνύεις; Εάν εγώ έχω άλλα χαρτιά από πίσω; Εγώ απλά στα λέω, έχεις το χρόνο, κάτσε συμβουλέψου αλλά μην ξεχνάς αυτό που έλεγε ο Ματθαιόπουλος χρόνια, "σήμερα εμού, αύριο εσού, ουδέποτε κανενός".

«Πέντε αράδες, πέντε λέξεις, πέντε αυτά και δώσ' το. Κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ θα πάρει την π... Έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα. Το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά. Εισαγγελείς, δικηγόροι... Αυτή η υπόθεση δεν κλείνει εύκολα. Θα κλείσει σε 6-7 χρόνια. Που θα πηγαίνεις το πρωί στο δικαστήριο και μετά θα σου πούνε έλα για υπηρεσία βραδινή. Και θα 'χεις μια μεταθεσούλα για Σάμο ή Κω».

- «Να πάω να παραιτηθώ; Βολεύει έτσι καλύτερα τουλάχιστον;»

- «Δεν ξέρω. Για μένα να γράψει όσο πιο εύκολα πράγματα. Ξέρει ο εισαγγελέας τι έχεις ζητήσει;» ερωτά ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής με τον κ. Λιότσιο να απαντά «τα περισσότερα έχουν γίνει κοινοποίηση κι εκεί . Κοίτα ποιά έχουν και ποια δεν έχουν. Και θάψ'τα. Με ηρεμία. Δεν χρειάζεται πανικός. Έτσι όπως είναι τώρα είναι προτιμότερο να ήσουνα στη φωτιά παρά με αυτή την υπόθεση που έχεις αναλάβει. Γιατί στη φωτιά δεν θα σου ρίχνανε καμία κατηγορία. "Έκανα ό,τι μπορούσα. Ήμουν στο κέντρο παρουσία των υπουργών. (Στα μέτωπα) δεν πήγα γιατί μου είπαν να μην πάω. Ό,τι μπορούσα ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας πυροσβέστης το έκανα". Δεν μ' αγγίζει τίποτα εμένα. Κράτα το στόμα σου κλειστό, όλα διαρρέουν».

- «Μήπως κάνω την αίτηση "πιθανόν προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους μου; Εγώ δεν μπορώ. Με έχει γ... αυτή η υπόθεση εμένα».

- «Από πού κρίνεις εσύ πως προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου;Από πού, από πού; Πες ότι προκύπτει ευθύνη για τον Ματθαιόπουλο. Μετά σ΄έσκισα εγώ το ξέρεις; Σ' έσκισα. Ρώτα ένα δικηγόρο. Πες ,δεν μπορώ να διεκπεραιώσω την υπόθεση κλπ κλπ γιατί... Αλλά μην γράψεις πουθενά σου λέω ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Εγώ γι' αυτό σε κάλεσα εδώ. 

Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον μου λέει και πες του το. Μην γράψει ότι είναι ευθύνες για ανωτέρους. Και μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο. Εγώ στα είπα. Γιατί, στο λέω έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από επάνω χωρίς να το θέλω εγώ, έτσι; Θα πούνε στη Σάμο. Ποιος είναι; Ναι. Και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια.

Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρις εναέρια και στη Μάνη χωρις εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά. Το παιχνίδι παίζεται».

Ακολουθεί το βίντεο με τον επίμαχο διάλογο :