Το μήνυμα που προκάλεσε το ξεσηκωμό των προσφύγων στα Διαβατά

Το μήνυμα που προκάλεσε το ξεσηκωμό των προσφύγων στα Διαβατά

Με τον τίτλο το «Καραβάνι της Ελπίδας», το εν λόγω μήνυμα καλούσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να διαδώσουν ότι στις 5 Απριλίου, στις 12:00, η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορα. Απόρροια του μηνύματος ήταν να συγκεντρωθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες έξω από τα Διαβατά και να δημιουργήσουν αυτοσχέδιους καταυλισμούς αναμένοντας να τους επιτραπεί να μετακινηθούν σε άλλες συνοριακές χώρες.

Σύμφωνα με τον ANT1 το εν λόγω μήνυμα με τον τίτλο «Καραβάνι της Ελπίδας» ανέφερε τα εξής: «Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα».

Επίσης, με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό μέλος της συριακής κοινότητας στην Ελλάδα ανέφερε ότι διαδόθηκε πως η Γερμανία άνοιξε τα σύνορά της, ενώ τόσο η πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ», όσο και οι εθελοντών των «Γιατρών του Κόσμου», υποστήριξαν πως το θέμα του ανοίγματος των συνόρων διαδίδεται στους μετανάστες και πρόσφυγες εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσπαθεί να ανακαλύψει πώς ξεκίνησε αυτή η αποστολή μηνύματος.

Νέα «Ειδομένη»

Πάντως παρά το γεγονός ότι τα σύνορα παραμένουν ερμητικά κλειστά και ότι χθες έλαβαν χώρα συγκρούσεις με αστυνομικούς, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να απομακρυνθούν.

Σαν αποτέλεσμα έχει δημιουργηθεί ένας μικρός καταυλισμός από σκηνές, εικόνες που φέρνουν στη μνήμη που επικρατούσε στην Ειδομένη.