Το μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία, η επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ και η συνάντηση με Πομπέο

Το μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία, η επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ και η συνάντηση με Πομπέο

Το μήνυμα ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να ανεχθεί ανατροπή της στρατηγικής ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι διατεθειμένη να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα και τις ζώνες επιρροής στην ευρύτερη περιοχή στέλνει στην ουσία ο Εμανουελ Μακρόν με την χθεσινή του ανακοίνωση.

Η ανάγνωση της ανακοίνωσης, πέραν από την σαφή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι ότι η Γαλλία προτίθεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, προκειμένου να μην επιτρέψει στην Τουρκία την περαιτέρω διείσδυση όχι μόνο στο τμήμα της Αν.Μεσογείου που αφορά άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στην Β.Αφρική, όπως και στην Μ.Ανατολή. «Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα», είναι το επίμαχος σκέλος από την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας που δείχνει τις προθέσεις του Παρισιού.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αντίδραση της Γαλλίας, η οποία φαίνεται ότι πρόκειται σύντομα να προχωρήσει σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Ελλάδα, έρχεται σε μια στιγμή έντονης διπλωματικής κινητικότητας από πλευράς Αθήνας και ενόψει και της αυριανής σύγκλησης του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Σε αυτό το κλίμα η σημερινή επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ και η αυριανή συνάντηση με τον αμερικανό υπ. Εξωτερικών Μ.Πομπέο, αποκτούν άλλη διάσταση, καθώς φαίνεται ότι συγκροτείται ένα «μέτωπο» απέναντι στις τουρκικές φιλοδοξίες στην περιοχή.

Σήμερα, μεταβαίνει στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Προηγουμένως, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Υπενθυμίζεται ότι, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει, με ανακοίνωσή της, πως το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντήσει τον Μάικ Πομπέο.  Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη και οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα καθώς το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στα πλαίσια της παράνομης NAVTEX κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια μέρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκαλείται εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξετάσει και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Όπως γνωστοποίησε με μήνυμά του στο twitter o Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα για να συζητηθούν επείγοντα θέματα και να εξεταστούν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, καθώς και οι εξελίξεις στον Λίβανο.

Στήριξη από Μακρόν - Το μήνυμα στα ελληνικά του Γάλλου προέδρου

Το μήνυμα του προς την Τουρκία και στα ελληνικά, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ανήρτησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κίνηση που έχει προφανώς την δική της σημασία και σημειολογία, όπως είχε ακριβώς συμβεί από τον πρόεδρο Μακρόν και με την προηγούμενη ανακοίνωση στήριξης προς την Ελλάδα, κατά την πρώτη έξοδο του Oruc Reis, στα τέλη Ιουλίου. Και τότε, όπως και τώρα, το μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, είχε εκδοθεί και στα ελληνικά.

Στο μήνυμά του, ο Εμ.Μακρόν αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς αποφάσεις για πετρελαϊκές έρευνες στην Αν.Μεσόγειο και ότι η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική της παρουσία της στην περιοχή, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση στα γαλλικά μετά και την συνομιλία που είχε χθες ο Εμ. Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αιγυπτος: Ιστορική εξέλιξη των διμερών σχέσεων με Ελλάδα

«Ιστορική εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου» χαρακτηρίζει η αιγυπτιακή Προεδρία την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών των δύο χωρών, που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου.

«Η συμφωνία συμβάλλει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας στην Αίγυπτο και την Ελλάδα τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους τους για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο φίλων λαών», τονίζεται στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Αιγυπτίου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη εντατικοποίησης του συντονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη συνοχή των συμφερόντων και των κοινών θέσεων μεταξύ των δύο χωρών.