Το καινούργιο στοιχείο στην ελληνική τακτική απέναντι στον Ερντογάν

Το καινούργιο στοιχείο στην ελληνική τακτική απέναντι στον Ερντογάν

Μία κίνηση που μπορεί να μην ήρθε με καθαρό τρόπο στη δημοσιότητα αλλά σίγουρα έχει τη δική της σημασία στο πλαίσιο αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα έκανε η ελληνική κυβέρνηση μέσω του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. 

Κατά τη  συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Νίκος Δένδιας έκανε μια πλήρη ενημέρωση προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο όλο θέμα. 

Ο κ.Δένδιας τόνισε  αφενός ότι σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή (Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος) κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία και αφετέρου ότι η γειτονική χώρα  ενεργεί ως  υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Με άλλα λόγια η ελληνική διπλωματία «πάτησε» πάνω σε ένα νέο στοιχείο, διευρύνοντας την μέχρι σήμερα τακτική της με κυρίαρχο στόχο να αναδείξει το ρόλο της Τουρκίας ως «ταραχοποιό» χώρα  στην ευρύτερη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα επιδιώξει να κάμψει και τις όποιες, τελευταίες αμφιβολίες διατηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ ως προς το ρόλο που έχει η Άγκυρα. Είναι προφανές ότι η χώρα μας προσπαθεί να αφαιρέσει τα περισσότερα από τα επιχειρήματα ορισμένων , λίγων ευτυχώς πλέον, ευρωπαϊκών κρατών τα οποία με τον τρόπο τους επιμένουν στο να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως  χώρα με δίκαια αιτήματα. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ήδη ο πρωθυπουργός έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να πάει στο Συμβούλιο της Πέμπτης  μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη  τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, μετά και το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου κόντρα στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και την παράγραφο 18 των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε αλλά και μετά την εκ νέου είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του Oruc Reis.   

Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι την Πέμπτη ο κ.Μητσοτάκης επιδιώκει να φτιάξει περαιτέρω το κλίμα υπέρ των ελληνικών και κυπριακών θέσεων. Γι αυτό είχε την Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel τον οποίο  ενημέρωσε σχετικά με τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, καθώς και για την απόφασή του να θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια της Άγκυρας, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της.  

Όπως πάντως αναγνωρίζουν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι ο πρωθυπουργός κατάφερε μία μικρή αλλά σημαντική νίκη. Να μετατρέψει  τις ελληνικές θέσεις σε ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια έπεισε ότι οι Έλληνες θέλουμε επί της αρχή  κι εφόσον αυτό θα ήταν εφικτό, να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Κάτι που τουλάχιστον μέχρι σήμερα και με υπαιτιότητα της Αγκυρας δεν είναι εφικτό.