ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Το Ιράν απορρίπτει τη προσφορά της ΕΕ για διεξαγωγή συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Το Ιράν απορρίπτει τη προσφορά της ΕΕ για διεξαγωγή συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Το Ιράν απέρριψε την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, γεγονός που διακινδυνεύει ένα νέο γύρο έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal η οποία επικαλείται δυο ανώτερους Ευρωπαίους διπλωμάτες, το Ιράν απέρριψε το ενδεχόμενο συνομιλιών, τονίζοντας ότι επιθυμεί εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον, υπό τη μορφή άρσης κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη διοίκηση Τραμπ.

Οι ίδιοι δπλωμάτες δήλωσαν ότι η εξέλιξη υπάρχει περιθώριο επαναπροσέγγισης, εκτιμώντας ότι πρόκειται ενδεχομένως για προσπάθεια της Τεχεράνης να ασκήσει πίεση στην Ουάσινγκτον.

Προ ημερών, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει ότι το μπλοκ διατίθεται να συγκαλέσει μια συνάντηση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν τη πρόθεση να δώσουν το παρόν.

Από τη πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η διοίκηση Τραμπ στο Ιράν, αν πρώτα δεν σταματήσει η Τεχεράνη δεν σταματήσει τις επιθετικές της ενέργειες.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ είχε τονίσει ότι η Τεχεράνη δεν αποδέχεται τις απαιτήσεις των ΗΠΑ να ανακόψει τον ρυθμό του πυρηνικού της προγράμματος προτού η Ουάσιγκτον άρει τις κυρώσεις και ζήτησε, ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε βελτίωση, την άμεση άρση τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν κλιμάκωσε τις παραβιάσεις του σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015 - γνωστή ως JCPOA - και έχει εμπλουτίσει το ουράνιο στο 20%, υψηλότερο από το ποσό που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας. Μια πυρηνική βόμβα απαιτεί εμπλουτισμένο ουράνιο σε πάνω από 90 τοις εκατό.