Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία για το Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία για το Brexit

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επικύρωσε με ευρεία πλειοψηφία, 621 ψήφων υπέρ και μόλις 49 κατά, τη Συνθήκη Αποχώρησης που καθορίζει τους όρους του διαζυγίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τελευταίο «σταθμό» για την ολοκλήρωση του Brexit, δύο ημέρες πριν ημερομηνία που είχε συμφωνηθεί.

Πλέον το μόνο που μένει είναι η υιοθέτηση αύριο, Πέμπτη, της συνθήκης από το Συμβούλιο των κρατών μελών και στη συνέχεια, έπειτα από μια σχέση 47 ετών, το Brexit θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή στη 01:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας.

Υπογράφοντας την επιστολή που επιβεβαιώνει τη έγκριση της  ΕΕ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει όταν προσεγγίζουν τη μελλοντική τους σχέση θα πρέπει να θυμούνται τα λόγια της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία είχε δολοφονηθεί λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα του Brexit στη Βρετανία, και να αναγνωρίζουν ότι «υπάρχουν περισσότερα που μας ενώνουν από ό,τι μας χωρίζουν».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους Βρετανούς ευρωβουλευτές είπε «θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά».

«Θα αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα» στη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον των βουλευτών στη σύνοδο της ολομέλειας στις Βρυξέλλες.

Ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ σημείωσε ότι «για να είμαι σαφής, η σημερινή ψηφοφορία δεν είναι υπέρ ή κατά του Brexit, είναι μια ψηφοφορία υπέρ ενός συντεταγμένου Brexit έναντι ενός άτακτου Brexit». Το Brexit είναι «επίσης μια αποτυχία της Ένωσης», τόνισε ενθαρρύνοντας για μια μεταρρύθμιση της Ευρώπης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, απελευθερωμένη από κανόνες ομοφωνίας και παρεκκλίσεις.

Το σώμα διέκοψε τη συνεδρίαση, με τους ευρωβουλευτές να τραγουδούν όρθιοι και με τα χέρια ενωμένα το παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι "Auld Lang Syne" για να αποχαιρετήσουν τη Βρετανία.