Το εμπόδιο του Παναθηναϊκού για γήπεδο στο Βοτανικό

Το εμπόδιο του Παναθηναϊκού για γήπεδο στο Βοτανικό

Ο δρόμος για το νέο γήπεδο στον Βοτανικό άνοιξε, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον... κακό εαυτό του. Ενα έργο με οικουμενική, πλέον, στήριξη, που το θέλουν η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, ο Δήμος της Αθήνας και η Περιφέρεια Αττικής, υπάρχει περίπτωση να σκοντάψει  στον ερασιτέχνη, αν κυριαρχήσουν εκεί οι ακραίοι οπαδοί και καταψηφίσουν το project.

Είναι τόσες και τέτοιες οι ενδοπαναθηναϊκές κόντρες και διαφορές αντιλήψεων αυτή τη στιγμή, που αν δεν μιλήσει η κάλπη, κανείς δεν θα μπορεί να σιγουρευτεί για την κατάληξη της ιστορίας. Μη ξεχνάμε, ότι στη γενική συνέλευση που δεν προσδιορίστηκε ακόμη, ψηφίζουν πολλοί από τη Θύρα 13 των οργανωμένων οπαδών, που ένα κομμάτι της μόλις πριν λίγο καιρό «απειλούσε» ότι «θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ανάλογα θα πράξει»! Περιττό, βέβαια, να πούμε ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει η πιθανή άρνησή τους να ανάψουν το πράσινο φως τη συγκεκριμένη στιγμή. 

Οταν λέμε ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, μιλάμε για ένα κλαμπ που δεν ξεπερνά τα 4 χιλιάδες μέλη σε ένα «λαό» εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά είναι σε θέση με μια απόφασή του να σταματήσει κάθε εξέλιξη, επειδή κάποιοι είτε επιδιώκουν να μείνει η ομάδα στην «παλαιολιθική» Λεωφόρο Αλεξάνδρας, είτε απλά... δεν χωνεύουν τους άλλους που έχουν ταχθεί υπέρ.  

Αλλο εμπόδιο δεν υπάρχει. Τα έργα ανάπλασης και περιβαλλοντικής υποστήριξης εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.  Από το 2022 το ελληνικό Δημόσιο θα έχει δικαίωμα εκταμίευσης 75 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν εξ ολοκλήρου τα έργα υποδομής. Στο ποσό θα προστεθούν άλλα 55 εκατ. από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων και προγράμματα του ΕΣΠΑ, που λογικά... φτάνουν και περισσεύουν.

Η όλη εγκατάσταση θα ανήκει στο Δήμο Αθηναίων και θα παραχωρηθεί «δωρεάν» στον Παναθηναϊκό για 99 χρόνια, με «αντάλλαγμα» το οικόπεδο όπου βρίσκεται το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην όλη διαδικασία θα προστεθούν κονδύλια και από την Περιφέρεια Αττικής, για διάφορα «υποστηρικτικά έργα», ώστε να προχωρήσει η λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση». Ηδη, η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει το 85% της συνολικής χρηματοδότησης.