Το διπλό ταμπλό των τουρκικών προκλήσεων με «αμφισβητούμενα νησιά» και Έβρο

Το διπλό ταμπλό των τουρκικών προκλήσεων με «αμφισβητούμενα νησιά» και Έβρο

Συνεχίζεται, το τελευταίο τριήμερο, με αμείωτη ένταση η τακτική των τουρκικών προκλήσεων και μάλιστα σε «διπλό ταμπλό» και ας επιμένουν ορισμένοι να θέλουν να εμφανίζονται ως ορθολογιστές και politically correct έναντι των νεο- οθωμανικών φαντασιώσεων του προέδρου της γείτονος χώρας.

Μόλις μια ημέρα μετά τη λήξη του συμβάντος  με τους 38 πρόσφυγες στον Έβρο η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sozcu χαρακτηρίζει σε άρθρο της τα νησιά Λέρο και Κάλυμνο ως «αμφισβητούμενα».

Το δημοσίευμα, μπορεί να καταταχθεί, κάλλιστα, στην κατηγορία των fake news, καθώς «απεκάλυπτε» την κατασκευή μιας γέφυρας που θα συνδέει τη Λέρο με την Κάλυμνο και είχε τίτλο «Η Ελλάδα θα κατασκευάσει γέφυρα μεταξύ αμφισβητούμενων νησιών στο Αιγαίο».

Όπως προαναφέρθηκε, η τουρκική εφημερίδα επικαλείται ένα ανύπαρκτο έργο που έχει προβληθεί και παλαιότερα από τα τουρκικά μέσα, υποστηρίζοντας πως σχεδιάζεται η κατασκευή γέφυρας μεταξύ των δυο νησιών που θα τα καταστήσει ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς, με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη

Η απόσταση μεταξύ των ακτών της Λέρου και της Καλύμνου δεν είναι μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων, αναφέρει και σημειώνει πως στο πλαίσιο αυτό είχε προταθεί η κατασκευή οδικού περάσματος μέσω συμπλέγματος γεφυρών που θα διατρέχει παράλληλα, τις υπάρχουσες βραχονησίδες Μεγάλο Γλαρονήσι, Μικρό Γλαρονήσι και Βελόνα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η μεγαλύτερη γέφυρα θα έχει μήκος 760 μέτρα, ενώ το μέγιστο βάθος της προτεινόμενης διαδρομής είναι 60 μέτρα.

Στην προχωρημένη φάση του έργου, αναφέρει ότι τα νησιά Άνδρος – Τήνος, Μήλος – Κίμωλος και Φολέγανδρος – Σίκινος, που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές στο Αιγαίο, συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες, το κόστος των οποίων θα κυμανθεί μεταξύ 270 και 630 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πραγματικότητα οι αριθμοί αυτοί αφορούν ο μεν πρώτος στον κατά προσέγγιση προϋπολογισμό της γέφυρας που θα ένωνε την Λέρο με την Κάλυμνο, ενώ ο δεύτερος τον προϋπολογισμό του κόστους κατασκευής της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο συζητείται επί δεκαετίες, για να επανέλθει ως διερευνητική μελέτη το 2008. Tο 2018 επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την ανάσυρσή του από έναν ιδιώτη.

Βέβαια, το σχέδιο αυτό έμεινε μόνο στα χαρτιά, αλλά χρησιμοποιείται κατά καιρούς, ως προπαγάνδα. Απόδειξη τούτου αποτελεί αυτό που γράφει η Sozcu, ψευδώς,  ότι «το έργο εκπονήθηκε το 2018», ενώ εκείνη τη χρονιά, απλώς το θέμα ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο.

Ακόμη, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η Κάλυμνος ούτε που θα έπρεπε να κατοικείται, ενώ μέχρι τώρα κατά την τουρκική ρητορική τα νησιά κοντά στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και η Κάλυμνος, δεν θα έπρεπε να είναι στρατιωτικοποιημένα , όπως εσφαλμένως διατείνεται ότι επιβάλλει η Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο απολογισμός, λοιπόν, του τελευταίου διημέρου καταγράφει δυο προκλήσεις. Το πρόσφατο συμβάν, στον Έβρο, με την τουρκική στρατοχωροφυλακή να ωθεί πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα, το οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση με τρόπο ώστε και να αποφευχθούν οι εντάσεις και τυχόν επεισόδια αλλά και να διασωθούν οι 38 πρόσφυγες και να οδηγηθούν σε ασφαλές μέρος.

Το συμβάν αυτό αποτελεί μια απόδειξη της εργαλειοποίηση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, όπως ανέφερε και το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του ανακοίνωση, ενώ η  μόνη ένταση που δημιούργησε ήταν αυτή  μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά το δημοσίευμα τις Soczun, το οποίο έκτος όλων των άλλων χαρακτηρίζει δυο ελληνικά νησιά ως «αμφισβητούμενα», μεταφέροντας, κατά κάποιο τρόπο το παιχνίδι σε ένα δεύτερο «ταμπλό», αυτό του Αιγαίου.

Θα πρέπει λοιπόν, όσοι θέλουν να εμφανίζονται ως ορθολογιστές να αναρωτηθούν και να αξιολογήσουν τα επιχειρήματα και τις προκλήσεις των Τούρκων, ειδικά για τα ελληνικά νησιά τα οποία άλλοτε εμφανίζονται ως «στρατοκρατούμενα» και άλλοτε ως «αμφισβητούμενα» και να αποφεύγουν δηλώσεις, όπως αυτή του παρελθόντος περί μη ύπαρξης θαλασσίων συνόρων.