Το αντίο της Μέρκελ στην Αθήνα, τα «καρφιά» και η έμμεση... συγγνώμη

Το αντίο της Μέρκελ στην Αθήνα, τα «καρφιά» και η έμμεση... συγγνώμη

Όποιος περίμενε ότι η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα θα έβγαζε ειδήσεις που θα προκαλούσαν αίσθηση, έπεσε έξω. Δεν υπήρξε κάποια μεγάλη έκπληξη στα όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έδειξε να σέβεται πλήρως τον υπηρεσιακό χαρακτήρα που έχει πλέον η θέση της. Ενδεικτικό αυτής της στάσης, είναι το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ ζήτησε από τον Όλαφ Σολτς, τον λογικό διάδοχο της, να τη συνοδέψει στη σύνοδο κορυφής των G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο. 

Η σχέση Μητσοτάκη - Μέρκελ δεν υπήρξε ποτέ η ιδανική. Παρότι προέρχονταν και οι δύο από την ίδια πολιτική οικογένεια, αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν μπόρεσαν να βρουν την κατάλληλη «χημεία» μεταξύ τους. Παρά όμως τις δηλωμένες διαφορές τους, ουδέποτε τις έκρυψαν κάτι που φάνηκε και στα όσα είπαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε άδικη τη συμπεριφορά της κυρίας Μέρκελ την περίοδο των μνημονίων, αν και δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει το γεγονός ότι κράτησε με τις αποφάσεις της την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. 

Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ικανοποιημένο από την ολιγόωρη παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν ειδική μνεία στο γεγονός ότι η Γερμανίδα αξιωματούχος διανυκτέρευσε στην ελληνική πρωτεύουσα, κάτι που δεν συνηθίζει. Το τι ειπώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην οικία του πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η επιλογή του να μην υπάρξουν άλλοι συνδαιτημόνες οδήγησε σε μία ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση. 

Στις δημόσιες δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της ότι «ζήτησε πολλά από τους Έλληνες», ενώ τάχθηκε ξανά υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της κυρίας Μέρκελ που καταφέρθηκε εναντίον όλων όσων «εργαλειοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για πολιτικούς λόγους». Μία θέση που μπορεί να ερμηνευθεί ως «καρφί» εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν που παραμένει πάντως στρατηγικός εταίρος του Βερολίνου. Κάτι ακόμα που και ο Όλαφ Σολτς δύσκολα θα αλλάξει. 

Σε κάθε περίπτωση η Άνγκελα Μέρκελ ούτε εξέπληξε, αλλά ούτε και απογοήτευσε όλους όσους γνωρίζουν τις ευαίσθητες ισορροπίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το ταξίδι στην Αθήνα κλείνει μία «δύσκολη» σχέση της κυρίας Μέρκελ με τη χώρα μας, η οποία και θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος που σίγουρα θα έχει πολλή... δουλειά.