Το HRW προτρέπει την Αργεντινή να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Μπιν Σαλμάν

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, 11:41
-A +A
Το HRW προτρέπει την Αργεντινή να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Μπιν Σαλμάν

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) γνωστοποίησε ότι οι δικαστικές αρχές της Αργεντινής μελετούν το αίτημα που τους υπέβαλε εισηγούμενη να αρχίσουν να διενεργούν έρευνα για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Υεμένη, βασανισμούς πολιτών στη χώρα του, καθώς και άλλες αξιόποινες πράξεις, κυρίως για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου.

Για την αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να διενεργηθεί έρευνα για τις υποθέσεις αυτές από τη δικαιοσύνη της Αργεντινής, χώρας όπου ο Σαουδάραβας υπουργός Άμυνας και πρίγκιπας διάδοχος αναμένεται να ταξιδέψει στα τέλη της εβδομάδας για τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και οικονομικά αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου (30ή Νοεμβρίου-1η Δεκεμβρίου).

Ο δικαστής Αριέλ Λίχο έδωσε εντολή σε εισαγγελείς να προσδιορίσουν εάν μπορούν να απαγγελθούν στην Αργεντινή κατηγορίες σε βάρος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τον φόνο του Κασόγκι, έγραψε η εφημερίδα Clarín.

Ωστόσο άλλα ΜΜΕ της Αργεντινής, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στο δικαστικό σύστημα, προεξόφλησαν ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να ασκηθεί πράγματι δίωξη σε βάρος του de facto ηγέτη του βασιλείου.

Το Σύνταγμα της Αργεντινής αναγνωρίζει την οικουμενική δικαιοδοσία όσον αφορά τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και άλλων κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα βασανιστήρια, εξήγησε η HRW, κάτι που σημαίνει πως οι δικαστικές αρχές της λατινοαμερικάνικης χώρας είναι σε θέση να ασκούν διώξεις για τέτοιου είδους υποθέσεις, ανεξαρτήτως της εθνικότητας των δραστών τους ή του πού διαπράχθηκαν τα εγκλήματα.

Οι διώξεις που βασίζονται στην αρχή της διεθνούς δικαιοδοσίας είχαν κάποια επιτυχία στο παρελθόν. Το 1998, ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν είδε να πραγματώνεται η εντολή του να συλληφθεί ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, στο Λονδίνο.

«Η προσέλευση του πρίγκιπα διαδόχου στη Σύνοδο της G20 στο Μπουένος Άιρες μπορεί να μετατρέψει τα δικαστήρια της Αργεντινής σε μια οδό για τη δικαίωση των θυμάτων καταχρήσεων που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την απόδοση δικαιοσύνης στην Υεμένη ή στη Σαουδική Αραβία», εκτίμησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Κένεθ Ροθ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ΜΚΟ (1).

Την Κυριακή συμπληρώνονται δύο μήνες από τον φόνο του 59χρονου Κασόγκι, αρθρογράφου τα τελευταία χρόνια της εφημερίδας The Washington Post, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει με την ελπίδα ότι θα του δίνονταν κάποια πιστοποιητικά που χρειαζόταν.

Μολονότι οι αρχές του σουνιτικού βασιλείου εντέλει παραδέχθηκαν ότι τον φόνο διέπραξαν στελέχη του σαουδαραβικού κρατικού μηχανισμού, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα επιβεβαίωση του ποιος τον διέταξε. Το Ριάντ προσπαθεί εξαρχής να απαλλάξει από κάθε σκιά ευθύνης τον πρίγκιπα διάδοχο: ο γενικός εισαγγελέας του βασιλείου διαβεβαίωσε πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αγνοούσε πως σχεδιαζόταν η εκτέλεση του Κασόγκι.

Η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου αμαύρωσε την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας αλλά και του πρίγκιπα διαδόχου προσωπικά στη Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα